13)System Administrator Appreciation Day

Η Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων γιορτάζεται από το 2000, με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού διαχειριστή συστημάτων (System Administrator) Τεντ Κεκάτος, την τελευταία Παρασκευή κάθε Ιουλίου. Σήμερα λοιπόν είναι η μέρα του!

Ο Τεντ Κεκάτος από το Σικάγο θέλησε με αυτό τον τρόπο να φέρει στο επίκεντρο τους διαχειριστές συστημάτων και τους επαγγελματίες της πληροφορικής. Ο συμπατριώτης μας ήθελε να τιμήσει όσους φροντίζουν να κρατούν σε λειτουργία τα ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο κόσμο πληροφορικά συστήματα και να δίνουν λύση σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

 

Τι κάνει ο διαχειριστής συστημάτων;

 

Ένας διαχειριστής συστημάτων ουσιαστικά είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση, τον έλεγχο και την ικανοποιητική και αξιόπιστη λειτουργία υπολογιστικών συστημάτων, που στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται από πολλούς χρήστες. Ασχολείται δηλαδή με όλα τα συστήματα μιας εταιρίας ή ενός οργανισμού. Τα καθήκοντα του διαχειριστή συστημάτων  είναι πολλά. Μερικά από αυτά είναι η επιλογή και εγκατάσταση ή αναβάθμιση εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού, η συνεχής τεχνική υποστήριξη, η δημιουργία και το κλείσιμο λογαριασμών χρηστών.  Επιπλέον, ο διαχειριστής συστημάτων είναι επιφορτισμένος με ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη και επίλυση θεμάτων ασφάλειας, όπως είναι η προστασία από ιούς.

 

Τι πρέπει να διαθέτει ένας διαχειριστής συστημάτων

Μια από τις πιο βασικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας διαχειριστής συστημάτων είναι να μπορεί να λύνει εύκολα και γρήγορα προβλήματα, ακόμα και αν δεν τα έχει ξανασυναντήσει. Ήδη ακούγεται δύσκολη η αποστολή του, καθώς απαιτεί μεγάλη ταχύτητα και αποδοτικότητα και φυσικά γι’ αυτό χρειάζεται να έχει πολλές γνώσεις. Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη υπευθυνότητα και οργανωτικότητα. Κάτι πολύ σημαντικό: Πρέπει να είναι έμπιστος, καθώς ο διαχειριστής έχει συνήθως πρόσβαση σε όλα τα συστήματα ενός οργανισμού, οπότε και σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέσα σε αυτά.

Πρέπει τέλος να έχει εκτός από γνώσεις και τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειρίζεται το σύνολο του hardware και των συστημάτων πληροφορικής (IT), εγκαθιστώντας, διαμορφώνοντας, παρακολουθώντας και εντοπίζοντας προβλήματα του εξοπλισμού πληροφορικής.

Να μην ξεχάσω: Να ευχηθώ σε όσους γνωστούς μου είναι διαχειριστές συστημάτων!