9)Έρευνα: “Κολλημμένοι” με τα social media οι Έλληνες

Η τελευταία πανελλαδική δειγματοληπτική έρευνα «Focus on Tech Life Tips» της Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021 δείχνει ότι πάνω από τέσσερις στους πέντε Έλληνες (ποσοστό 82%) βρίσκονται ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το ποσοστό να φθάνει το 97% στις ηλικίες 16 έως 24 ετών!

Ποιες πλατφόρμες προτιμούν οι Έλληνες

Δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας 55-64 ετών (το 62%, έναντι 59% στο δεύτερο εξάμηνο του 2020) είναι σύμφωνα με την έρευνα ενεργοί χρήστες στα social media με τα δημοφιλέστερα μέσα για τη δημιουργία προσωπικού «προφίλ» να είναι τo Facebook (79% – αύξηση 15% έναντι του δευτέρου εξαμήνου του 2020), Instagram (51%) και YouTube (45%). Θεαματική είναι η άνοδος του ΤikTok τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, κυρίως στα κορίτσια 16-24 ετών. Εν τω μεταξύ το TikTok ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα αυστηρότερους ελέγχους απορρήτου για εφήβους, με στόχο να αντιμετωπίσει την κριτική ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τα παιδιά από κρυφές διαφημίσεις και ακατάλληλο περιεχόμενο. Αναμένεται μάλιστα να διεξαχθούν το επόμενο διάστημα δύο έρευνες: Η πρώτη σχετίζεται με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο ρυθμίσεων της πλατφόρμας για χρήστες κάτω των 18 ετών και μέτρων επαλήθευσης ηλικίας για άτομα κάτω των 13 ετών και η δεύτερη  θα αφορά στη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από την TikTok στην Κίνα και θα εξεταστεί εάν η εταιρία συμμορφώνεται με το δίκαιο δεδομένων της ΕΕ στη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε χώρες εκτός ένωσης.

Το smartphone έχει τα πρωτεία στα social

Η πρώτη συσκευή πρόσβασης για όλους τους χρήστες είναι το “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο (smartphone). Συγκεκριμένα, το 95% των χρηστών το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή τους και με τον μέσο χρόνο σύνδεσης από το κινητό να έχει πλέον φθάσει τις δύο ώρες την ημέρα. Εννέα στα δέκα παιδιά 5-12 ετών εκτιμάται ότι είναι πλέον online και έχουν ως πρώτη επιλογή συσκευής για τη σύνδεση τους το tablet (40%), ενώ ακολουθούν το smartphone (36%) και το laptop (34%).

Η απόλυτη εξοικείωση

Εκτιμάται ότι η συνολική διείσδυση του διαδικτύου στη χώρα μας έχει φτάσει στο 97%. Όσον αφορά στις ηλικίες 55-64 ετών, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εννέα στους δέκα είναι πλέον καθημερινοί χρήστες του Ίντερνετ, αφιερώνοντας κατά μέσο όρο 85 λεπτά καθημερινά.

Της Βένιας Αντωνίου