10)Family Day: Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της κατάθλιψης

H σημασία μιας υγιούς και υποστηρικτικής για τα μέλη της οικογένειας στην πορεία της ζωής μας είναι καθοριστική. Με αφορμή τη σημερινή Family Day θα εστιάσουμε σε μία επιστημονική μελέτη σύμφωνα με την οποία η ύπαρξη μιας υποστηρικτικής οικογένειας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον μελλοντικό κίνδυνο κατάθλιψης για ένα παιδί.

Πρόκειται για τη μοναδική μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο της γονικής μέριμνας στον κίνδυνο κατάθλιψης, σχεδιασμένη μάλιστα με τρόπο που να αφορά αδέρφια που μεγάλωσαν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Ο Kenneth Kendler, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια και ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης επισημαίνει ότι σε μια εποχή που δίνεται έμφαση στη φύση του νευρικού συστήματος μέσω της νευροβιολογίας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι βασικές οικογενειακές σχέσεις -γονείς υψηλής ποιότητας που φροντίζουν και είναι συνεπείς- μπορούν επίσης να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.

Αναλύοντας τα δεδομένα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 3.200 ζεύγη αδερφών στη Σουηδία. Ειδικότερα, περισσότερα από 600 ζεύγη είχαν δύο κοινούς βιολογικούς γονείς, ενώ σχεδόν 2.600 ήταν ετεροθαλή, με τουλάχιστον έναν βιολογικό γονέα με κατάθλιψη.

Κάθε ζεύγος αδερφών μεγάλωσε χωριστά. Δηλαδή, το ένα παιδί στην οικογένεια που γεννήθηκε και το άλλο με γονείς που το υιοθέτησαν και του παρείχαν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον με πολλά πλεονεκτήματα.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ανατροφή από μια θετή οικογένεια σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον συσχετίστηκε με κατά 23% μείωση του κινδύνου μείζονος κατάθλιψης για τα αδέρφια με δύο κοινούς βιολογικούς γονείς και 19% για τα ετεροθαλή αδέρφια.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι εάν δεν συνέβαινε κάτι από τα παραπάνω, τότε η ανατροφή από μια στοργική θετή οικογένεια είχε σημαντική προστατευτική επίδραση αναφορικά με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Της Βένιας Αντωνίου