8)Hackers: Βάζουν στο στόχαστρο τα … videogames!

Της Μαρίας Ακριβού

Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με video games, “λιώνοντας” για ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης, που αποτελούσε βασική αιτία καβγά με τους γονείς. Κάποιοι άλλοι παραμένουν ακόμη και σήμερα, ως ενήλικες πλέον,δεινοί gamers και δεν χάνουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την κυκλοφορία καινούριων παιχνιδιών αλλά και για την απόκτηση κονσόλων τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου η εμπειρία του παιχνιδιού να είναι, όσο το δυνατόν, πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Πρόκειται για μια βιομηχανία που ανθίζει καταγράφοντας κάθε χρόνο νέο ρεκόρ πωλήσεων. Σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Accenture, ο τζίρος της βιομηχανίας ιντερνετικών παιχνιδιών το 2020 άγγιξε τα 300 δις δολάρια, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και του κινηματογράφου μαζί! Ο συνολικός αριθμός των παικτών ανεβαίνει στα 2,7 δισ. παγκοσμίως, νούμερο που ενισχύθηκε σημαντικά από την πανδημία, καθώς ο κόσμος έμεινε σπίτι και το online  gaming θεωρήθηκε ως μια εναλλακτική διέξοδος κοινωνικοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως μέσα στα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος προσέθεσε περίπου μισό δισεκατομμύριο νέους παίκτες – στην πλειοψηφία τους γυναίκες-  ενώ εκτιμάται πως θα προσελκύσει άλλα 400 εκατ. νέων παικτών μέχρι τα τέλη του 2023. Μπροστά σε αυτή την τρομακτική ανάπτυξη που συντελείται στον χώρο του gaming, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βλέπουν πεδίο δόξης λαμπρό και βάζουν στο στόχαστρο, τόσο τις εταιρείες παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών, όσο και τους ίδιους τους gamers.

Κοινώς όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχουν και χάκερ. Ο συνολικός αριθμός κυβερνοεπιθέσεων σε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο αυξάνεται και η εξαμηνιαία έκθεση ασφαλείας της Check Point Software αποκαλύπτει μια  ανησυχητική  αύξηση της τάξης του 29%  στις επιθέσεις.

Θύματα ransomware και περιπτώσεων εκβιασμού εταιρειών gaming είναι η Capcom, δημιουργός του θρυλικού Street Fighter, Mega Man, Resident Evil, Devil May Cry και Monster Hunter franchises, όπως επίσης και η CD PROJEKT RED, η εταιρεία που έχει βάλει την υπογραφή της στο The Witcher και Cyberpunk 2077. Πρόσφατα, και η Electronic Arts, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες gaming στον κόσμο, δέχτηκε επίθεση στα συστήματά της που οδήγησε σε υπεξαίρεση δεδομένων και πηγαίου κώδικα.

Οι ανυποψίαστοι gamers!

Αν νομίζετε ότι επειδή δεν διοικείτε κάποιον τεχνολογικό κολοσσό κεφαλαιακής αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρών, αυτό θα αποτρέψει τους hackers από το να ασχοληθούν μαζί σας, αυταπατάστε. Η υποκλοπή των προσωπικών σας δεδομένων από οποιαδήποτε πηγή είναι πολύτιμη και μεταφράζεται σε χρήμα. Η τεραστίων διαστάσεων gaming κοινότητα, η οποία χρησιμοποιεί ενεργά τη σύγχρονη τεχνολογία και έχει εμπειρία σε μικρο – συναλλαγές και ηλεκτρονικές πληρωμές, είναι ένας πολύ ελκυστικός στόχος.

Άλλωστε, οι gamers χρησιμοποιούνται συχνά ως μέσο επίθεσης ή εκβιασμού οργανισμών, τακτική ικανή να κλονίσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των εταιρειών μια και οι καταναλωτές βρίσκονται δημόσια εκτεθειμένοι. Μην ξεχνάτε πως τα περισσότερα παιχνίδια χρησιμοποιούν μικρόφωνο ή κάμερα, οπότε αν η επίθεση είναι επιτυχής, οι χάκερ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο ευαίσθητων πληροφοριών  κρυφακούοντας  τα θύματα και κατασκοπεύοντας  τα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Check Point Software, είναι η κλοπή λογαριασμών. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να βρουν ευπάθειες, που θα τους επιτρέψουν να πάρουν τον έλεγχο των gaming λογαριασμών και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες  ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα. Το πιο  ανησυχητικό είναι ότι πολλοί παίκτες μπορεί να μην παρατηρήσουν καν ότι αυτό συμβαίνει, εάν οι επιτιθέμενοι κλέβουν  μικρά ποσά  τακτικά. Μάλιστα πολλές φορές οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να δελεάσουν τα θύματα με ανταμοιβές και μπόνους και στη συνέχεια να κλέψουν, για παράδειγμα, στοιχεία σύνδεσης μιμούμενοι επίσημα sites.

Μέτρα προστασίας

  • Η χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση της απειλής μιας πιθανής επίθεσης. Με αυτόν τον τρόπο απαιτείται ένας κωδικός ασφαλείας κατά τη σύνδεση στο λογαριασμό από μια νέα συσκευή, μια προστασία που μπορεί να σώσει τους παίκτες από μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομικές απώλειες.

 

  • Το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές πρέπει να ενημερώνονται τακτικά, εξαλείφοντας τυχόν γνωστές αδυναμίες ασφαλείας.

 

  • Μην κατεβάζετε εφαρμογές από ανεπίσημες πηγές και καταστήματα.