8)Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας: Όσα δεν ξέρουμε…

Η Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου από το 1999. Πώς ορίζουμε όμως την αμφισεξουαλικότητα; Με αφορμή την Ημέρα ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν…

Τι είναι αμφισεξουαλικότητα

Ο Robyn Ochs, ένας διακεκριμένος ακτιβιστής και συγγραφέας, ορίζει την αμφιφυλοφιλία ή αμφισεξουαλικότητα ως «την κατάσταση όπου κάποιος προσελκύεται – ερωτικά ή και σεξουαλικά – από ένα ή περισσότερα φύλα, όχι απαραίτητα ταυτόχρονα, όχι κατ’ ανάγκην με τον ίδιο τρόπο και όχι αναγκαστικά στον ίδιο βαθμό». Αναφέρει επίσης ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ταυτίζονται με τον όρο «bisexual» για να έχουν αμφιφυλόφιλο προσανατολισμό. Πηγαίνοντας κάποια βήματα παραπέρα, ο Robyn Ochs εξηγεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια σειρά από «μη μονοσεξουαλικές» ταυτότητες, δηλαδή ταυτότητες που ξεπερνούν την ετεροφυλοφιλία  και  την ομοφυλοφιλία. Σε αυτές τις ταυτότητες, συμπεριλαμβάνονται οι  πανσέξουαλ, οι queer και οι bisexual.

 

Γνωρίζατε ότι…

Η μεγαλύτερη σεξουαλική μειονότητα είναι οι αμφισεξουαλικοί άνθρωποι.

Πρόσφατη έρευνα (2019) δείχνει ότι οι αμφιφυλόφιλοι έχουν πιο πολλές  πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα υγείας σε σχέση με άτομα που έχουν άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, παχυσαρκία, αρθρίτιδα και κατάθλιψη.

Οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν κατάθλιψη και να καταφύγουν στη χρήση ουσιών συγκριτικά με τους αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Ο Dr. Eric Scrimshaw, από το Πανεπιστήμιο Columbia της Σχολής Δημόσιας Υγείας, διενήργησε μια ποιοτική μελέτη (2016) που έδειξε ότι οι περισσότεροι αμφισεξουαλικοί άνδρες δεν είναι μπερδεμένοι. Αυτό που φοβούνται και δεν αποκαλύπτουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα είναι το στίγμα από τις γυναίκες συντρόφους τους. Φοβούνται, δηλαδή, ότι δεν θα τους πιστέψουν ή ότι ακόμα κι αν τους πιστέψουν, δεν θα θέλουν να βγαίνουν πλέον μαζί τους.

info

H Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας ξεκίνησε με πρωτοβουλία αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet με σκοπό να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των αμφισεξουαλικών ατόμων. Σύντομα ο εορτασμός ξεπέρασε τα όρια των ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου, από τον Καναδά έως την Αυστραλία και από την Ευρώπη έως τη Νότια Αφρική.