7)Πόσο ωφέλιμη είναι η υβριδική εργασία;

 

Της Μαρίας Ακριβού

Αν για κάτι μπορούμε να ευγνωμονούμε την πανδημία, είναι ότι συνέβαλλε στην αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας δίνοντας περισσότερη ευελιξία στους εργαζόμενους, έτσι ώστε να οργανώνουν καλύτερα τον προσωπικό τους χρόνο, να συγκεντρώνονται δίχως περισπασμούς, αλλά και να γλιτώνουν άσκοπες μετακινήσεις που μεταφράζονταν σε κίνηση, νεύρα και άγχος.

Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος, η θετική. Η άλλη είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, αφού σε πολλές περιπτώσεις η ελευθερία κινήσεων μεταφράστηκε σε έξτρα όγκο δουλειάς και σε επικάλυψη των ορίων μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Υπό καθεστώς καραντίνας δεν ήταν λίγοι οι managers και οι εργοδότες που πίεζαν το εργατικό δυναμικό υπό το πρόσχημα ότι, αφού δεν μπορούν να πάνε κάπου, γιατί να μην δουλέψουν παραπάνω; Για υπερωρίες όμως ούτε λόγος!

Έπειτα από ενάμιση χρόνο θυσιών που κόστισαν τα μέγιστα σε ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο, οι αγορές λειτουργούν με νέους κανόνες και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που για λόγους κόστους αποφάσισαν να επιτρέψουν σε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων να εργάζονται, κάποιες μέρες από το σπίτι και κάποιες από το γραφείο, είτε εξ ολοκλήρου από το σπίτι.

Τα αποτελέσματα έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα ο όμιλος Adecco, η κορυφαία εταιρεία λύσεων ανθρώπινου δυναμικού στον κόσμο, λειτουργούν ως τροφή για σκέψη αναφορικά με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην αγορά εργασίας παγκοσμίως. Η έρευνα με τίτλο «Resetting Normal: Defining the New Era of Work»,  εξετάζει πώς η στάση εργαζομένων και ηγετών όσον αφορά στην εργασία έχει αλλάξει σε διάστημα 12 μηνών και αναδεικνύει τα κύρια σημεία, στα οποία οι εταιρείες θα πρέπει να καταφέρουν να προσαρμοστούν επιτυχώς κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.

Στο δείγμα συμπεριελήφθησαν 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,  και συμμετείχαν 15.000 άτομα, απασχολούμενα σε θέσεις υπαλλήλων γραφείου.

Ναι στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, όχι στην εξουθένωση

Οι τελευταίοι 18 μήνες απέδειξαν ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν συνεπάγεται απώλεια παραγωγικότητας και ότι είναι δυνατός ένας πιο ευέλικτος τρόπος εργασίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων θέλουν να διατηρήσουν την ευελιξία στο πρόγραμμά τους, επιστρέφοντας στο γραφείο, αλλά με τους δικούς τους όρους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές και οι γονείς ζητούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο, με εκείνους που έχουν παιδιά να θέλουν να εργάζονται στο γραφείο περισσότερο (51%) από εκείνους που δεν έχουν (42%).

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 53% των εργαζομένων (61% στην Ελλάδα) επιθυμούν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με περισσότερο από τον μισό του χρόνου εργασίας εξ αποστάσεως
  • Το υβριδικό μοντέλο εργασίας δεν φαίνεται να έπληξε την παραγωγικότητα, με το 82% των ερωτηθέντων να αισθάνονται το ίδιο παραγωγικοί ή περισσότερο από πριν (85% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα)
  • Περισσότεροι από τους μισούς νέους ηγέτες αναφέρουν ότι υπέστησαν εξουθένωση ενώ παρατηρήθηκαν και αυξημένες ώρες εργασίας κατά 14% τον τελευταίο χρόνο.
  • Η πλειοψηφία (73%) εργαζομένων και ηγετικών στελεχών ζητούν η αξιολόγηση να γίνεται με βάση τα αποτελέσματα και όχι τις ώρες εργασίας, ενώ μόνο το 36% των διευθυντικών στελεχών αξιολογούν ήδη την απόδοση των ομάδων τους με βάση τα αποτελέσματα
  • Το άγχος για την επιστροφή στο γραφείο είναι υψηλότερο στην Αυστραλία (53%), ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (52%) και ο Καναδάς (51%) – Στην Ελλάδα αγγίζει το 45%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση κινδυνεύουμε να χάσουμε μια νέα γενιά ηγετών – με περισσότερους από τους μισούς νέους ηγέτες (54%) να υποφέρουν από εξουθένωση και 3 στους 10 εργαζόμενους να δηλώνουν ότι η ψυχική και σωματική τους υγεία έχει επιδεινωθεί στους τελευταίους 12 μήνες . Οι εταιρείες πρέπει να διερευνήσουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα και να παρέχουν πόρους ευημερίας στους εργαζομένους τους στο νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως το 67% των μη-διευθυντών – στην Ελλάδα 77% – δηλώνουν ότι οι ηγέτες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους όσον αφορά την εξασφάλιση της ψυχικής τους ευημερίας.

Τέλος, σχεδόν 2 στους 5 εργαζόμενους αλλάζουν καριέρα ή εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και 41% σκέφτονται να μετακινηθούν σε θέσεις που θα τους δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία. Αν και η προβλεπόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» δεν είναι ακόμη εμφανής, παρόλα αυτά τώρα είναι η στιγμή οι εταιρείες να επανασυνδεθούν με τους εργαζομένους τους.