5)”Innovation 2035″: Οι νέες ιδέες στο επίκεντρο των εξελίξεων

Με επίκεντρο τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Ομάδας Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον (Foresight ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ). Οι δύο πλευρές ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσα από κοινές δράσεις.

Στόχος οι δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων

Η συνεργασία ξεκίνησε έχοντας ως αφορμή την κοινή διαπίστωση ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό οικοσύστημα της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας, επηρεάζονται από τις ευρύτερες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις. Οι στρατηγικές αναλύσεις στα πεδία αρμοδιότητας της Ομάδας Foresight μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά από την ΕΑΤΕ στο πλαίσιο της αποστολής της, με στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Συμφωνήθηκε μάλιστα ότι η Ομάδα Foresight θα ενημερώνει συστηματικά την ΕΑΤΕ σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται η Ομάδα για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος: Περιβάλλον, Ενέργεια, Τεχνητή νοημοσύνη, Αγροδιατροφή, Τουρισμός, Δημογραφικό ζήτημα.

Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έρθει μέσα από νέες ιδέες

Η συνεργασία της Foresight με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ ξεκινάει με ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης σεναρίων, με τίτλο «Innovation 2035», όπου θα διερευνηθεί η πορεία του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Η έμφαση θα δοθεί πρώτα απ’ όλα στη διαδικασία ανάπτυξης του οικοσυστήματος καινοτομίας και στο πώς η Ελλάδα και η ΕΕ θα υποστηρίξουν νέες ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, έμφαση θα δοθεί  στο μελλοντικό προφίλ των Ελληνικών Start-ups και στην ανάδειξη των περιοχών επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η εν λόγω έρευνα θα υλοποιηθεί από την Έδρα UNESCO on Futures Research (Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ) σε συνεργασία με την Ομάδα Foresight στην προεδρία της κυβερνησης.

O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία: «Η στρατηγική συνεργασία με την Ομάδα Foresight προσδίδει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην ΕΑΤΕ στην κατεύθυνση της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει για το μέλλον. Ενώ, παράλληλα, θα μπορεί να σχεδιάσει και νέα καινοτόμα προϊόντα, προκειμένου να συμβάλει στο μέγιστο στη χρηματοδότηση της καινοτομίας στην Ελλάδα μέσω διευρυμένων εργαλείων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών».