7)Welcome to… Βοllywood!

Η 24η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στο Bollywood! Σε αυτό το οπτικοακουστικό υπερθέαμα όπου πρωταγωνιστεί το πάθος, το δράμα, η μουσική και φυσικά ο χορός!

Oυσιαστικά όταν μιλάμε για Bollywood αναφερόμαστε στον ινδικό κινηματογράφο. Ο όρος “Bollywood” έχει προφανείς επιρροές από το Hollywood, αφού πρόκειται για ανατύπωση, και το “Β” συμβολίζει τη Bombay, που σήμερα ονομάζεται Mumbai.

Πώς ξεκίνησε η αυτοκρατορία του Bollywood

Το 1886 ο ινδικός κινηματογράφος εμφανίζεται δειλά στο προσκήνιο. Η αρχή έγινε με 6 ταινίες μικρού μήκους του βουβού κινηματογράφου. Η εξέλιξη του Bollywood δεν ήταν γρήγορη. Πέρασαν αρκετές δεκαετίες μέχρι να κερδίσει έδαφος. Ως τότε οι ταινίες που προβάλλονταν βασίζονταν στη μυθολογία αλλά και στην ιστορία της δημιουργίας του κόσμου. Το 1931 για πρώτη φορά οι ηθοποιοί μιλάνε. Η ταινία ορόσημο της “έκρηξης” του Bollywood είναι η Alam Ara. Από το 1948 οι ταινίες του ινδικού κινηματογράφου πήραν τη μορφή που έχουν και σήμερα.

Γνωρίζατε ότι…

To Βοllywood έχει επηρεαστεί και από τον ελληνικό πολιτισμό. Xαρακτηριστικό είναι ότι στην αρχαία ελληνική τραγωδία, όπως και στο Bollywood, έλεος είναι ο οίκτος για εκείνον που πάσχει άδικα.

Μέχρι το 2000 ο ινδικός κινηματογράφος χρηματοδοτούνταν από τον υπόκοσμο.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στον ινδικό κινηματογράφο είναι τα χίντι, ενώ παρεμβάλλονται και αρκετές αγγλικές λέξεις, όπως τα ονομάζουν οι Ινδοί, τα Hindiglish.

Οι κλασικές ταινίες του Bollywood έχουν διάρκεια περίπου τέσσερις ώρες.

 

Οι super star του Bollywood!

Η Σρίντεβι ήταν η πρώτη γυναίκα σούπερ σταρ του Μπόλιγουντ με εκατομμύρια θαυμαστές. Το 2018 έφυγε από τη ζωή μόλις στα 54 της χρόνια. Στις πέντε δεκαετίες της καριέρας της είχε πρωταγωνιστήσει σε περίπου 300 ταινίες και είχε τιμηθεί το 2013 βραβείο Πάντμα Σρι, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη διάκριση για πολίτες στην Ινδία.

Στην εκπομπή “Ο Επόμενος Καλεσμένος μου” με τον Ντέιβιντ Λέτερμαν που προβάλλεται στο Netflix ο παρουσιαστής υποδέχτηκε τον Σα Ρουκ Καν, αναφέροντας πως είναι ο πιο διάσημος movie star στον κόσμο!

Της Βένιας Αντωνίου