8) Aρνίσιο μπούτι με μυρωδικά και πατάτες baby

Γιώργος Τσόλκας, Sous Chef @Akti Restaurant του Ομίλου Margi Hotel

Σήμερα σας προτείνουμε ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει εσάς αλλά και τους αγαπημένους σας!

Υλικά:

1τμχ αρνίσιο μπούτι

2τμχ. κρεμμύδι λευκό

4 σκελίδες σκόρδο

1κ.σ. μουστάρδα

500ml λευκό κρασί

100γρ. βούτυρο

2 κλωνάρια δενδρολίβανο

Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια

1κ.σ. ξερή ρίγανη

10τμχ. πατάτες Baby

2 φύλλα δάφνης

1κ.σ. καπνιστή πάπρικα

1 μάτσο μαϊντανό

Λίγα φύλλα από φρέσκια ρίγανη

1τμχ αντζούγια

Μισή πιπεριά καυτερή

Πώς γίνεται:

Μαρινάρουμε το αρνί με τα μυρωδικά και τα λαχανικά κομμένα σε λεπτές φέτες, το κρασί, το βούτυρο και αρκετό ημίχονδρο αλάτα από το προηγούμενο βράδυ.

Την επόμενη μέρα το βάζουμε σε μια γάστρα, αφού το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ½ με 3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος που έχει το μπούτι.

Μόλις μαλακώσει, το ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε τις πατάτες να μαγειρευτούν στον ζωμό του αρνιού και στη συνέχεια ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά περίπου.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τον μαϊντανό με το σκόρδο, την αντζούγια, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φρέσκια ρίγανη και την πιπεριά. Προσθέτουμε σταδιακά λάδι μέχρι να γίνει σαν πέστο και αλείφουμε το αρνί όταν βγει από τον φούρνο.

Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip

Μπορούμε να κρατήσουμε τη σάλτσα από το αρνί και να την κατεβάσουμε σε ένα τηγάνι μέχρι να συμπυκνωθεί αρκετά για να τη ρίξουμε από πάνω.