7) Ήξερες ότι…

Τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία μας

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να καταπραΰνει το στομάχι. Έχει βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο και μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, αποξηραμένο, αποφλοιωμένο, όπως επίσης σαν λάδι, τσιπς ή χυμό.

Το τζίντζερ βοηθάει στην πέψη και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και τους μυικούς πόνους. Επίσης, ανακουφίζει από εντερικά προβλήματα και μειώνει το φούσκωμα, ενώ είναι αποτελεσματικό κατά της ναυτίας. Επιπλέον, το τζίντζερ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έλκους και αποτρέπει την εμφάνισή του. Είναι αποτελεσματικό κατά της γρίπης και μειώνει τον πυρετό και τους πόνους στις αρθρώσεις που προκαλούνται από τη γρίπη. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή του δράση βοηθάει και στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης. Ακόμα, το τζίντζερ μειώνει την κακοσμία του στόματος καθώς αυξάνει την παραγωγή σάλιου.

Το τζίντζερ ταιριάζει τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές γεύσεις, οπότε… πειραματιστείτε!

 

2 ΘΕΜΑ

Πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, είναι ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες να καταναλώνουν έως και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα.

Μπορούμε να καταλάβουμε πότε έχουμε λάβει υπερβολική ποσότητα καφεΐνης από το πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στο συγκεκριμένο διεγερτικό. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης περιλαμβάνουν νευρικότητα, άγχος και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ναυτία και πονοκέφαλο. Φυσικά, σε περίπτωση που κάποιος παρατηρήσει κάτι από τα παραπάνω κατά την κατανάλωση καφέ, πρέπει να μην καταναλώσει περισσότερο καφέ μέσα στη μέρα του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τοξικές επιδράσεις όπως είναι οι επιληπτικές κρίσεις ενδέχεται να εμφανιστούν όταν καταναλώνουμε περισσότερα από 1.200 χιλιοστόγραμμα καθημερινά, ενώ ακόμα και τα 400 χιλιοστόγραμμα μπορεί να είναι πάρα πολλά για κάποιους ανθρώπους, δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι το ίδιο επίπεδο ανοχής στην καφεΐνη.