9) Φτιάχνουμε vegan μελομακάρονα!

Αριστέα Δαβράδου
Εναλλακτική Ζαχαροπλάστης

 

Πλησιάζουμε στον πιο εορταστικό μήνα του χρόνου και ήρθε η ώρα να μπούμε για τα καλά στο κλίμα των Χριστουγέννων… φτιάχνοντας μελομακάρονα!

Yλικά:
480 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ.  φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γ. μαγειρική σόδα

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. ζάχαρη καρύδας
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Τριμμένο καρύδι κατά προτίμηση
Για το σιρόπι:

400 γρ. ζάχαρη καρύδας ή μαύρη ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. σιρόπι Αγαύης ή Σφενδάμου
½ λεμόνιΠώς γίνεται:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν δουλεύουμε πολύ το μείγμα γιατί αποβάλλει το λάδι. Ζυμώνουμε απαλά το ζυμάρι μας έως ότου απορροφηθεί το αλεύρι.
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού (αν υπάρχει ζυγαριά ζυγίζουμε σε βάρος 20 γρ. το καθένα) και πλάθουμε.

Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια (Αυτό βοηθάει στο να απορροφήσουν σωστά το σιρόπι) και ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160° αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.

Όσο ψήνονται ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μόλις λιώσουν τα υλικά, αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, για να διατηρείται ζεστό μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα μας.

Όταν τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σιροπιάζουμε αμέσως με μια τρυπητή κουτάλα, (ένα-ένα μελομακάρονο στο ζεστό σιρόπι).

Αφήνουμε να το απορροφήσουν καλά και μετά τα γυρνάμε ανάποδα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπι ή τα μελώνουμε όσο επιθυμούμε εμείς.

Τip

Αν θέλουμε τα μελομακάρονα να είναι τραγανά κι όχι μελωμένα, τότε μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20 λεπτά από κάθε πλευρά.

Στο τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και καβουρδισμένο σουσάμι.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!