6) Ηealth News

Έρευνα: Η δυσλεξία δεν δυσκολεύει μόνο την ανάγνωση

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience τα παιδιά με δυσλεξία επεξεργάζονται με πιο αργό ρυθμό διαφορετικές οπτικές πληροφορίες που λαμβάνουν.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδυάζει νέες μεθόδους και έχει ως στόχο της την κατανόηση της οπτικής επεξεργασίας και της εγκεφαλικής δραστηριότητας στα παιδιά με δυσλεξία.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών και κλήθηκαν να προσδιορίσουν την κατεύθυνση της κίνησης ορισμένων κουκίδων, ενώ παράλληλα οι ερευνητές παρατηρούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσα παιδιά είχαν δυσλεξία καθυστερούσαν να συγκεντρωθούν στα οπτικά στοιχεία. Επίσης, ήταν λιγότερο ακριβή σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

 

2 θεμα

Μεγάλη είναι η ανθεκτικότητα στην ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μπορεί στην αρχή της πανδημίας να παρατηρήθηκε μικρή αύξηση συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, ωστόσο γενικά υπήρχε μεγάλη ανθεκτικότητα στην ψυχική υγεία κατά το 2020, σύμφωνα με ερευνητές του University of Liverpool.

Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας επισκόπηση 65 ερευνών η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders και αποκαλύπτει ότι  μέχρι τα μέσα του 2020 τα συμπτώματα ψυχικής υγείας ήταν συγκρίσιμα με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Όμως, υπήρχε αύξηση σε καταθλιπτικά συμπτώματα και επηρεάστηκαν περισσότερο όσοι είχαν εύθραυστη υγεία.

Η μετα-ανάλυση ευρωπαϊκών και βορειοαμερικανικών ερευνών έδειξε ότι η αύξηση αύξηση σε συπτώματα ψυχικής υγείας ήταν μεγαλύτερη σε έρευνες που περιλάμβαναν συμμετέχοντες στα πρώτα στάδια της πανδημίας.

Τους επόμενους μήνες ωστόσο η ένταση των συμπτωμάτων μειώθηκε σημαντικά, κάτι που υποδηλώνει ότι μετά το πρώτο ισχυρό σοκ, οι άνθρωποι κατάφεραν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.