8) Ήξερες ότι…

Ποια φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο

Έχουμε την τάση να αποθηκεύουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο. Υπάρχουν όμως κάποια από αυτά που δεν χρειάζεται να έχουν θέση στο ψυγείο μας αλλά σε κάποιο άλλο μέρος της κουζίνας.

Ας ξεκινήσουμε από τα φρούτα: μπανάνες, βερίκοκα, αβοκάντο, ακτινίδια, μάνγκο, πεπόνια, νεκταρίνια, παπάγια, φρούτα του πάθους, ροδάκινα, αχλάδια, λωτός, ανανάς, δαμάσκηνα και κυδώνια θα συνεχίσουν να ωριμάζουν αν μείνουν εκτός ψυγείου! Όταν είναι ώριμα, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

Το σκόρδο και τα κρεμμύδια όσο ακόμα είναι με τη φλούδα τους μπορούν να μείνουν στον πάγκο, όταν όμως ξεφλουδιστούν ή κοπούν, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Μην τα αποθηκεύετε δίπλα στις πατάτες, καθώς οι πατάτες εκπέμπουν λίγο αιθυλένιο που μπορεί να προκαλέσει τη βλάστηση των κρεμμυδιών. Επίσης, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες και οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι καλό να μένουν εκτός ψυγείου.

 

Οι πέντε συνήθειες που αυξάνουν πάνω από 10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation, πέντε συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 14 χρόνια σε γυναίκες 50 ετών και κατά 12 χρόνια σε άνδρες αντίστοιχης ηλικίας.

Η αποχή από το κάπνισμα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως 1 ποτό για τις γυναίκες και έως 2 ποτά για τους άνδρες ανά ημέρα), η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και η διατήρηση φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος (<25 kg/m2), χαρακτηρίστηκαν ως παράγοντες χαμηλού κινδύνου. Ειδικότερα, το προσδόκιμο ζωής σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών που είχαν και τους πέντε παραπάνω παράγοντες βρέθηκε να είναι 93.1 έτη, έναντι 79 ετών σε γυναίκες που δεν είχαν υιοθετήσει καμία από τις εν λόγω συνήθειες. Αντίστοιχα, μεταξύ των ανδρών, το προσδόκιμο ζωής ήταν 87.6 χρόνια για όσους είχαν και τους πέντε παράγοντες χαμηλού κινδύνου, έναντι 75.5 για εκείνους που δεν είχαν κανέναν.