9) Ήξερες ότι…

Tι είναι το Σύνδρομο του Απατεώνα

Αν νομίζεις ότι δεν αξίζεις την επαγγελματική σου επιτυχία ή ακόμα και αν θεωρείς πως είναι “θαύμα” που ο σύντροφός σου είναι ακόμα μαζί σου, καθώς δεν αξίζεις τίποτα απλώς είχες την τύχη με τος μέρος σου… και φοβάσαι πως αυτό θα το ανακαλύψουν οι γύρω σου… τότε ίσως έχεις το σύνδρομο του απατεώνα (Ιmpostor syndrome).

Οι άνθρωποι που έχουν το Σύνδρομο του Απατεώνα πιστεύουν ότι έχουν εξαπατήσει τους ανθρώπους που συναναστρέφονται και πως ό,τι πετυχαίνουν δεν τους αξίζει. Γιατί όμως καταφέρνουν πράγματα αφού “δεν τα αξίζουν”; Η απάντηση βρίσκεται στην ικανότητα εξαπάτησης των άλλων… οι οποίοι έχουν πειστεί για ταλέντα και γενικότερα θετικά χαρακτηριστικά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το χειρότερο είναι ότι όσοι έχουν το συγκεκριμένο σύνδρομο κατακλύζονται από το συναίσθημα του φόβου και αγωνιούν πως κάποια μέρα οι “απάτες” τους θα αποκαλυφθούν και τότε θα τα χάσουν όλα… Επίσης, συχνά έχουν νευρικότητα και νιώθουν άβολα με την αναγνώριση και την επιβράβευση. Τα συναισθήματα αυτά εκτιμάται ότι το 70% των ανθρώπων βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο International Journal of Behavioral Science.

 

2 θεμα

Πώς ωφελεί η διαπροσωπική νοημοσύνη τα παιδιά

Με τον όρο διαπροσωπική νοημοσύνη εννοούμε την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων και των πράξεων των άλλων. Είναι ακόμα η ικανότητα να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους γύρω μας.

Η διαπροσωπική νοημοσύνη στα παιδιά αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη δεξιότητα. Το να γνωρίζει κανείς τι να πει σε συγκεκριμένες στιγμές, μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για να αποκτήσει τη δουλειά που θέλει και γενικότερα να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Όταν όμως κάποιος έχει χαμηλή ικανότητα για διαπροσωπική επικοινωνία, τότε έχει μπροστά του ένα μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη όσων επιθυμεί. Γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει από μικρή ηλικία να αναπτύξουν αυτή τη δεξιότητα, ώστε σταδιακά να γίνει ένα πολύ σημαντικό εφόδιο στη ζωή τους.