8) Ήξερες ότι…

Γιατί δεν πρέπει να βλέπουμε τηλεόραση πριν κοιμηθούμε

Μετά από μια κουραστική μέρα θέλουμε να χαλαρώσουμε και να δούμε τηλεόραση. Μας κάνει όμως καλό να παρακολουθούμε τηλεόραση πριν τον ύπνο; Και τελικά μας χαλαρώνει όπως νομίζουμε; Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η έκθεση στο «μπλε φως» που εκπέμπεται από τις οθόνες είναι κατασταλτικό της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται στο σκοτάδι και βοηθάει το σώμα και το μυαλό να ηρεμήσουν ώστε να κοιμηθούμε. Το μπλε φως εκπέμπεται από πολλές ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν τα μάτια μας εκτίθενται σε αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας η παραγωγή μελατονίνης μπορεί να κατασταλεί. Εκτός από τις συνέπειες του μπλε φωτός όμως, παρακολουθώντας τηλεόραση πριν κοιμηθούμε ενδέχεται να αυξηθεί το βάρος μας, σύμφωνα με σχετικές μελέτες. Ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να “μπερδέψει” τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.

 

2 ΘΕΜΑ

Ποια ζευγάρια συγχρονίζουν τους καρδιακούς τους παλμούς!

Τα ζευγάρια που είναι μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα καταφέρνουν κάτι εντυπωσιακό: συγχρονίζουν τους καρδιακούς τους παλμούς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι όταν ένα ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια μαζί βρίσκεται κοντά ο ένας στον άλλον, οι καρδιακοί παλμοί τους συγχρονίζονται, δημιουργώντας πολύπλοκα μοτίβα αλληλεπίδρασης. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships.

Προέκυψε λοιπόν ότι η ισχυρή συναισθηματική σχέση των ζευγαριών επηρεάζει θετικά την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

Οι ερευνητές εξέτασαν 10 ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια ηλικιάς 64 με 88 ετών, που διατηρούσαν σχέση από 14 εώς 65 χρόνια. Για δύο εβδομάδες, παρακολουθούσαν συνεχώς τους καρδιακούς τους παλμούς σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι τον συγχρονισμό του καρδιακού παλμού, όπου ο ένας σύντροφος οδηγεί και ο άλλος ακολουθεί. Αυτό το γεγονός δημιουργούσε ένα μοναδικό μοτίβο που επηρεάζε την υπόλοιπη μέρα.