5)Τech news

Η Google ίδρυσε εταιρία τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων

Η Alphabet, μητρική της Google, δημιούργησε την Isomorphic Labs, μια εταιρία τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Η Isomorphic Labs θα βασιστεί στις πρωτοποριακές  έρευνες της Deep Mind και θα επικεντρωθεί στον τομέα της φαρμακευτικής. Στόχος της είναι “να επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και τελικά να βρεθούν θεραπείες για μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της ανθρωπότητας”, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της νέας εταιρίας, Ντέμης Χασάμπης.

Το πιο πρόσφατο βιοϊατρικό επίτευγμα της Deep Mind ήταν τον Ιούλιο η ανάπτυξη του νέου «έξυπνου» συστήματος AlphaFold 2 που μπορεί να προβλέψει με σχεδόν τέλεια ακρίβεια το σχήμα κάθε πρωτεΐνης μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Η Isomorphic Labs πρόκειται να συνεργαστεί με φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρίες και ήδη προσλαμβάνει προσωπικό πολλών ειδικοτήτων. Στα πλάνα της είναι να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη πέρα από το σύστημα AlphaFold 2 (το οποίο έχει καταστεί ευρέως διαθέσιμο σε άλλους επιστήμονες και δεν έχει κρατηθεί ως εμπορικό μυστικό) για να προβλέψει την εξέλιξη πολύπλοκων φαινομένων.

 

2 ΘΕΜΑ

Gaia-X: Φέρνει τη νέα εποχή για τα data της Ευρώπης

Κάθε επιχείρηση πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο γι’ αυτήν data management, δηλαδή τον ιδανικό τρόπο για να αποθηκεύει, να χρησιμοποιεί και να ανταλλάσσει δεδομένα. Συχνά οι επιχειρήσεις εμπιστεύονται υπηρεσίες cloud. Τα clouds δεν χρειάζεται να αγοραστούν, αλλά μπορεί και να ενοικιαστούν, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Το ζήτημα είναι όμως ποιος πάροχος υπηρεσιών cloud θα εγγυηθεί ασφαλή διαχείριση, σέρβις και συμβατότητα στις ανταλλαγές δεδομένων ανά τον κόσμο. Αναζητώντας λοιπόν μία αξιόπιστη ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση, Γαλλία και Γερμανία ξεκίνησαν το 2019 το Gaia-X, ένα ευρωπαϊκό έργο δεδομένων cloud. Από τότε διεθνείς οργανισμοί, επιστήμονες κ.α. εργάζονται για να δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκή υποδομή, στην οποία τα data θα αποθηκεύονται, θα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και θα διακινούνται. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η προστιθέμενη αξία των Data αποτελεί καθοριστικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής προόδου μελλοντικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο συνολικός τζίρος των data στην ΕΕ θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2025, φτάνοντας τα 829 δισεκατομμύρια ευρώ.