10) Ήξερες ότι…

Η ευεργετική δράση του μαύρου σαπουνιού

Το αφρικάνικο μαύρο σαπούνι προέρχεται από τη Δυτική Αφρική και αποτελεί μια φυσική πηγή βιταμίνης Α, Ε και σιδήρου. Οι μέθοδοι και τα μυστικά της παραγωγής του πέρασαν από γενιά σε γενιά για να διατηρηθεί αυτή η  αποτελεσματική παραδοσιακή συνταγή που συμπυκνώνει δραστικές και αντιοξειδωτικές ουσίες της φύσης.

Τα κύρια συστατικά του αυθεντικού αφρικανικού μαύρου σαπουνιού είναι φύλλα, φλοιός και καρπός κακάο, τα οποία αναμειγνύονται και ψήνονται με ηφαιστειακή τέφρα και ενεργό άνθρακα από μπαμπού.

Το μαύρο σαπούνι έχει πολύ ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι κατάλληλο για λιπαρά και επιρρεπή στην ακμή δέρματα. Επίσης, είναι καταπραϋντικό και ανακουφιστικό για περιπτώσεις φλεγμονής.

Επίσης, το αφρικανικό μαύρο σαπούνι συμβάλλει στη μείωση των λεπτών γραμμών και των καφέ κηλίδων, στην ανακούφιση του κνησμού και του ερεθισμού του δέρματος, καθώς και στην αντιμετώπιση της ξηρότητας.

 

2 θεμα

Tι είναι τα προσαρμογόνα βότανα

Τα προσαρμογόνα βότανα είναι μια κατηγορία φαρμακευτικών φυτών-βοτάνων που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του στρες στο σώμα.

Εδώ και αιώνες στην αγιουρβεδική και κινεζική ιατρική χρησιμοποιούνται προσαρμογόνα βότανα, καθώς “ρυθμίζουν” τις ορμόνες μας και κατ’ επέκταση  μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας.

Το όνομά τους προέρχεται από την “ικανότητά τους” να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους, ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός μας.

Υπάρχουν περίπου 15 φυτά που κατατάσσονται στην κατηγορία των προσαρμογόνων βοτάνων. Κάποια από τα πιο γνωστά είναι: ashwagandha (withani somnifera ή αλικάκαβο ή βιθάνια), τζίνσενγκ, βασιλικό και μάκα. Επίσης, ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μανιτάρι γανόδερμα (Reishi Mushroom), το οποίο διεγείρει τις δυνάμεις αυτοθεραπείας του σώματος.

Τα περισσότερα προσαρμογόνα βότανα (adaptogens) είναι άγευστα. Ωστόσο, ορισμένα, όπως η μάκα, έχουν πικρή γεύση γι’ αυτό και συνήθως συνδυάζονται με άλλα συστατικά και προστίθενται σε ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι.