7) Πανσέτα καραμελωμένη με πουρέ από λευκό καρότο και ψητά κάστανα

 

 

Γιώργος Τσόλκας, Sous Chef @Akti Restaurant του Ομίλου Margi Hotel

 

 

 

Ένα πιάτο που δεν θα αφήσει κανέναν… ασυγκίνητο!

Υλικά

2 κιλά πανσέτα χωρίς κόκαλο

2 τμχ κρεμμύδι λευκό

1 σκόρδο κεφάλι κομμένο στη μέση

Χυμός από 3 πορτοκάλια και φέτες από 2 πορτοκάλια

3 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο

2 κλωνάρια σέλερι

2 τμχ καρότο

100 ml λευκό κρασί

Λίγα κλωνάρια θυμάρι

2 κ.σ. μέλι

100 ml worcestershire sauce

Ζωμός κοτόπουλο

1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή

Αλάτι ημίχονδρο

Πιπέρι

 

Πώς γίνεται:

-Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα λαχανικά και χαράζουμε την πανσέτα κάνοντας σχήματα σε κύβους στην πέτσα.

-Αλατίζουμε καλά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μέλι.

-Την επόμενη μέρα αφήνουμε 1 ώρα εκτός ψυγείου να πάρει θερμοκρασία.

-Σε ένα ταψί προσθέτουμε την πανσέτα με τη μαρινάδα και τα λαχανικά και λίγο ζωμό κοτόπουλο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ώρες.

-Ύστερα ανοίγουμε, ρίχνουμε το μέλι και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα μέχρι να καραμελώσει.

-Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Από τα ζουμιά του μπορούμε να κάνουμε μια ωραία σάλτσα.

 

Υλικά για τον πουρέ λευκού καρότου:

10 τμχ λευκό καρότο

1 λίτρο γάλα

150 γρ βούτυρο

4 τμχ κάστανα προβρασμένα

Αλάτι

 

Πώς γίνεται:

-Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα καρότα και τα κάστανα και τα ιδρώνουμε με το μισό βούτυρο χωρίς να πάρουν χρώμα και ρίχνουμε το γάλα και λίγο νερό για να μην κολλήσει το γάλα. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει.

-Ύστερα σουρώνουμε και χτυπάμε με το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να πάρει βελούδινη υφή.

-Περνάμε από ψιλή σίτα και είμαστε έτοιμοι.

Tip

Μπορούμε να ψήσουμε κάστανα, να τα γλασάρουμε με βούτυρο και να τα προσθέτουμε πάνω από τον πουρέ μας.