7) Health news

Σε λειτουργία το anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. Έτσι, όσοι διαθέτουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά ως εμβολιασμένοι στο Μητρώο εμβολιασμών εξωτερικού που τηρεί η ΗΔΙΚΑ.
Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά και αφορά σε πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους: είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε τρίτη χώρα (ή έδαφος) που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ με βάση τις αποφάσεις ισοδυναμίας της ΕΕ.
Το anagnorisi.emvolio.gov.gr υλοποιήθηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, με τη συμβολή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σχετικές οδηγίες για τη διαδικασία μέσω του anagnorisi.emvolio.gov.gr μπορείτε να βρείτε εδώ: https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/selfsubmanual.pdf

 

2 8ema

Οι εμβολιασμένες μητέρες που θηλάζουν προσφέρουν στα βρέφη τους παθητική ανοσία στον SARS-CoV-2

 

Οι μητέρες που έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον SARS-CoV-2 και θηλάζουν μεταφέρουν αντισώματα ενάντια στον ιό στα βρέφη τους μέσω του μητρικού γάλακτος, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst.

Η μελέτη μέτρησε την ανοσολογική απόκριση στα mRNA εμβόλια για τον SARS-CoV-2 τόσο στο μητρικό γάλα όσο και στα κόπρανα των θηλαζόντων βρεφών. Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν 30 θηλάζουσες γυναίκες στις ΗΠΑ – στην πλειονότητά τους υγιειονομικοί. Οι εθελόντριες έλαβαν mRNA εμβόλιο ενάντια στην COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2021. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα ενάντια στον SARS-CoV-2 μεταφέρονται στα βρέφη μέσω του μητρικού γάλακτος. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι τα αντισώματα ανιχνεύθηκαν στα παιδιά που θήλαζαν ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, δηλαδή εντοπίστηκαν σε βρέφη από ενάμιση μήνα ως και 23 μηνών.