14)Πώς να προστατευτείτε στον ψηφιακό κόσμο την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όχι μόνο…

Ο όγκος των πληροφοριών που μοιραζόμαστε στο Διαδίκτυο αυξάνεται, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διαδικτυακές γνωριμίες – ειδικά εφόσον η αναζήτηση της αγάπης προϋποθέτει την αποκάλυψη πιο προσωπικών πληροφοριών στην προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων.

Ενόψει της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, η Kaspersky αναφέρει εντατικοποιημένη δραστηριότητα εξαπάτησης και ενθαρρύνει τους χρήστες dating apps και ιστότοπων να προφυλάσσουν τα δεδομένα τους και να διασφαλίζουν το ψηφιακό τους απόρρητο.
Η χρήση εφαρμογών γνωριμιών έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια: το Tinder σημείωσε ρεκόρ τριών δισεκατομμυρίων επισκέψεων μέσα σε μία ημέρα τον Μάρτιο του 2020, ενώ το OkCupid ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί 91 εκατομμύρια matches ετησίως. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη της Kaspersky διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς (55%) των ερωτηθέντων φοβούνται πιθανό stalking από κάποιον που γνώρισαν στο Διαδίκτυο, ενώ ένας στους έξι χρήστες dating apps (16%) έχει βρεθεί αντιμέτωπος με περιστατικά doxing.
Αυτά είναι τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι χρήστες για να απολαμβάνουν διαδικτυακές γνωριμίες με ασφάλεια:
–  Μην συνδέετε το Instagram (ή άλλους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης) με το προφίλ της εφαρμογής γνωριμιών σας.
–  Μην κοινοποιείτε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας ή άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.
–  Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να προσπαθήσουν να υποκλέψουν ορισμένα από τα προσωπικά σας δεδομένα, επομένως να είστε προσεκτικοί εάν το ταίρι σας σας ζητήσει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, να επισκεφτείτε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή αρχίσει τις ερωτήσεις, ας πούμε, για τον αγαπημένο σας δάσκαλο ή το πρώτο σας κατοικίδιο (συνήθεις ερωτήσεις ασφαλείας ιστότοπου).

– Να είστε προσεκτικοί με τα bots που μπορεί να σας παρασύρουν να δώσετε τα χρήματά ή τα δεδομένα σας.
– Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας εντός της εφαρμογής, ώστε να αποκαλύπτει το προφίλ σας μόνο σε εκείνα τα άτομα με τα οποία έχετε “ταιριάξει”. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούν όλοι να δουν τα δεδομένα σας.