8)Χταπόδι στιφάδο με ελιές

Γιώργος Τσόλκας, Sous Chef @Akti Restaurant του Ομίλου Margi Hotel
Διανύουμε τη Σαρακοστή και σας προτείνουμε μια συνταγή ιδανική για αυτή την περίοδο.
Υλικά (για 4 άτομα)
 
1 τμχ χταπόδι
1 τμχ καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
10 τμχ εσαλότ κρεμμύδια
10 τμχ ελιές πράσινες (χωρίς κουκούτσι)
2 κλωνάρια δενδρολίβανο
50 ml ξύδι
50 ml κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
2 τμχ αστεροειδής γλυκάνισος
50 γρ. πελτές τομάτας
500 γρ. χυμός τομάτας
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη
Εκτέλεση
-Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρούς κύβους και τα μπαχαρικά για να βγάλουν τα αρώματά τους.
-Προσθέτουμε τον πελτέ και σβήνουμε με ξύδι και κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον χυμό της τομάτας.
-Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα εσαλότ με λίγο βούτυρο και αλάτι μέχρι να ροδίσουν, τα προσθέτουμε στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν βράση.
-Σε ένα ταψί προσθέτουμε τα πλοκάμια από τα χταπόδια και τις κουκούλες.
-Περιχύνουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε το δενδρολίβανο και τις ελιές.
-Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα και 5 λεπτά.