9)Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Θυμόμαστε, δρούμε και είμαστε όλες μαζί!

Η 8η του Μάρτη είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες.

Γιατί οι γυναίκες γιορτάζουν στις 8 Μαρτίου;

Παρόλο που η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 με σκοπό να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Ωστόσο, υπήρξαν κάποιοι ισχυρισμοί ότι η μέρα ήταν συνδεδεμένη με τη διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων, στις 8 Μαρτίου του 1857, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, σε έναν -ακόμα- ανδροκρατούμενο κόσμο. Σε έναν κόσμο όμως που αλλάζει! Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια γιορτή που αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που έγραψαν ιστορία.

Ήξερες ότι…

Οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ενωση το 1917 και η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως (μη υποχρεωτική) εθνική αργία. 

Στην Ελλάδα, η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στις 13 Απριλίου του 1982 στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα.

Στη Βρετανία ο όρος «suffragist» (σουφραζέτα) χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα μέλη της Εθνικής Ένωσης των Εταιρειών για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών, η οποία ιδρύθηκε το 1897.

Η πρώτη επιστημονική κοινότητα για γυναίκες ιδρύθηκε στο Μίντελμπουρχ, μια πόλη στα νότια της Ολλανδικής Δημοκρατίας, το 1785.

Το 1914 πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, μάλλον επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και από τότε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες. Η τήρηση της Ημέρας στη Γερμανία το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, το οποίο οι Γερμανίδες απέκτησαν τελικά το 1918.