14). Ζυμαράκια με τυριά… απλά και απολαυστικά!

Αριστέα Δαβράδου
Εναλλακτική Ζαχαροπλάστης

Το να απλοποιεί ο άνθρωπος τη ζωή του, χωρίς αυτή να χάνει την ποιότητα που ταιριάζει στις γεύσεις της, είναι η ουσία των πραγμάτων!
Μια συνταγή αρτύσιμη, που με τα ανάλογα εναλλακτικά υλικά, γίνεται νηστίσιμη! Το ανακάτεμα της ζύμης με τα τυριά, δίνει ένα γρήγορο, ακοπίαστο, αλλά πολύ γευστικό αποτέλεσμα!

Υλικά που θα χρειαστούμε:

🍚Για τη ζύμη:
100 γρ. ηλιέλαιο
1κ.σ. σπόρους chia με 3 κ.σ. νερό
(η chia στις vegan και νηστίσιμες συνταγές μας, αντικαθιστά το αβγό, οπότε 1κ.σ. chia =1 αβγό)
200 γρ. φυτικό γάλα
200 γρ.  φυτικό γιαούρτι
40 γρ. ξηρή μαγιά
1 κ. γλ. μέλι η σιρόπι αγαύης αν ακολουθείται vegan διατροφή (φυσικά μπορείτε να  χρησιμοποιείσεται την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης η φρουκτόζης)
1 κοφτή κ.γ. ανθό αλατιού
4-5 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ  (μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια)
Λίγο θυμάρι ή ρίγανη

🧀Για τη γέμιση:
500 γρ.αναπληρωμα λευκού τυριού
200 γρ.τριμμένο φυτικό κίτρινο τυρί

Φροντίζουμε τα υλικά μας να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Πώς γίνεται:

✔️Για να ενεργοποιηθεί η ξηρή μαγιά προσέχουμε το εξής:
Ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά σκόνη με το αλεύρι. Αυτό που προσέχουμε είναι να μη βάλουμε το αλάτι που απαιτεί η συνταγή στο ίδιο μίγμα.
Το αλάτι το προσθέτουμε αφού το διαλύσουμε σε λίγο από το υγρό της συνταγής.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι μας και φτιάχνουμε μια μπάλα, φροντίζοντας να βουτάμε τα χέρια μας στο σπορέλαιο και όχι προσθέτοντας αρχικά κι άλλο αλεύρι.
Αν δούμε, ότι η ζύμη δεν ξεκολλάει σωστά από τα χέρια ούτε με το σπορέλαιο, τότε με προσοχή ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
Όταν ζυμωθούν καλά όλα τα υλικά, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια πατάμε τη ζύμη απαλά να φύγει ο αέρας και ρίχνουμε μέσα όλα τα τυριά.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μικρά που τα πατάμε ελαφρώς από πάνω και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα περνάμε με φυτικό γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° περίπου για μισή ώρα, (ανάλογα με την ένταση του φούρνου).
Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!!