9).Αγορά εργασίας 2022: Το τοπίο άλλαξε!

Deutschland, NRW, Essen, Studio, Indoor, Frau, 28 Jahre, Business

Ένας νέος κόσμος εργασίας έχει διαμορφωθεί για την πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλάζοντας τα δεδομένα!

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Randstad, 24 μήνες μετά την ανακήρυξη της πανδημίας Covid-19, το 76% των εταιρειών έχουν ανακάμψει πλήρως από τις συνέπειες της εμφάνισης και επέκτασης της υγειονομικής κρίσης και μόλις το 21% αντιμετωπίζει ακόμη επιχειρηματικούς κινδύνους. Σε ποσοστό 66% υιοθέτησαν υβριδικό μοντέλο εργασίας το 2021 οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 28% των εταιρειών παρείχαν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους για πλήρως απομακρυσμένη εργασία. Οι μισές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέπτυξαν νέες τεχνολογίες και ειδικά εργαλεία, για τους εργαζομένους που εργάζονται εξ αποστάσεως ή με υβριδικό μοντέλο με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητά τους.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας HR Trends, η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελεί τη νέα σταθερά, με το 24% των εταιρειών που εφάρμοσαν υβριδικό μοντέλο εργασίας να δηλώνει θετικό στο να προσφέρει τη δυνατότητα στους ανθρώπους του να επιλέγουν αυτόνομα πού και πώς θα εργαστούν. Μάλιστα το 80% των εταιρειών θα διατηρήσει τις αλλαγές αυτές στο μέλλον, ενώ και το 19% αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο διατήρησης των αλλαγών αυτών.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες

Οι νέες συνθήκες συνδέονται και με τις διαφορετικές δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ ομάδων εργαζομένων, με σημαντικότερη δυσκολία την ισορροπία μεταξύ φυσικής παρουσίας και απομακρυσμένης εργασίας, με ποσοστό 51%. Τα στελέχη HR καταγράφουν ως κυριότερο λόγο δυσκολίας κάλυψης των θέσεων εργασίας, την εύρεση και προσέλκυση υποψηφίων ταλέντων με τις κατάλληλες δεξιότητες. Το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών θεωρείται ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία προσέλκυσης κορυφαίων ταλέντων με ποσοστό 75% και η επαγγελματική εξέλιξη σε ποσοστό 69%. Την τρίτη και την τέταρτη θέση
καταλαμβάνουν, με ποσοστά 59% και 55% αντίστοιχα, το ευχάριστο περιβάλλον εργασίας και η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

info

Η έρευνα HR Trends της Randstad για το 2022 διεξήχθη από τον Νοέμβριο 2021 έως τον Μάρτιο 2022 με τη συμμετοχή 545 στελεχών από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς και σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για το ανθρώπινο δυναμικό. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας εδώ. https://www.randstad.gr/webinars/?utm_source=digimkting&utm_medium=PRHRTrends22&utm_campaign=HRT22cd