Ο πλανήτης μας, η υγεία μας

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και φέτος έρχεται για να μας ευαισθητοποιήσει σε θέματα για την ευημερία του πλανήτη και των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν.

Κατά την περίοδο της COVID-19 αυξάνονται οι ασθένειες όπως ο καρκίνος, το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις, γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει το ενδιαφέρον σε επείγουσες δράσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο θα προωθήσει ένα κίνημα για τη δημιουργία κοινωνιών που επικεντρώνονται στην ευημερία.

13 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια

Η κλιματική κρίση αποτελεί και υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Στα περιβαλλοντικά αίτια συμπεριλαμβάνεται η κλιματική κρίση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζουμε.

Αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να επιφέρουν επιπτώσεις στην υγεία μας, η ρύπανση είναι η κυριότερη. Το πρώτο βήμα για να καταπολεμήσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που περιλαμβάνουν τρόφιμα – συμμάχους που συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού μας.

Ήξερες ότι…

Ο κουρκουμάς είναι μία από τις καλύτερες τροφές για να αποτρέψει παθήσεις που έχουν δημιουργηθεί από το κλίμα αλλά και ένα εύρος άλλων ασθενειών.

Το μπρόκολο σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Johns Hopkins  περιέχει σουλφοραφάνη, μια αντικαρκινογόνα ένωση που συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

info

H Παγκόσμια Ημέρα Υγείας καθιερώθηκε το 1948 και άρχισε να γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1950.