12).Tα οφέλη της αγκαλιάς

Με αφορμή τη Hug a Newsperson Day πάμε να μάθουμε περισσότερα για τη δύναμη της αγκαλιάς.

Η αγκαλιά περιγράφεται ως χειραψία από καρδιάς. Η επιστήμη έχει μελετήσει τα θετικά της αποτελέσματα και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αγκαλιά είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν ένα κατώτατο ημερήσιο όριο των τουλάχιστον 8 αγκαλιών την ημέρα.

Η αγκαλιά ενεργοποιεί την έκλυση της ορμόνης ωκυτοκίνη, η οποία μας κάνει να νιώθουμε αυτή τη ζεστασιά. Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καμία επαφή με τους συντρόφους τους ανέπτυξαν επιταχυνόμενους καρδιακούς παλμούς 10 παλμών ανά λεπτό, σε σύγκριση με τους πέντε παλμούς ανά λεπτό μεταξύ εκείνων που αγκάλιαζαν τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να αγκαλιάζεις κάποιον απελευθερώνει την ένταση στέλνοντας ηρεμιστικά μηνύματα στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτή η ωκυτοκίνη προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης, της κορτιζόλης και της νορεπινεφρίνης, που είναι οι ορμόνες του στρες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα θετικά οφέλη της ωκυτοκίνης ήταν ισχυρότερα σε γυναίκες που είχαν καλύτερες σχέσεις και πιο συχνές αγκαλιές με τον σύντροφό τους. Οι γυναίκες είδαν επίσης θετικά αποτελέσματα της ωκυτοκίνης όταν κρατούσαν στενά τα βρέφη τους.