13).Unicorns, τα μυθικά όντα!

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι στα παιδιά αρέσουν πολύ τα unicorns. Σε λούτρινα, σε ρούχα, σε λαμπάδες, παντού! Εντάξει, ας το παραδεχτούμε: Αρέσουν πολύ και σε εμάς!

Στις 9 Απριλίου είναι η Unicorn Day, οπότε είναι μια αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα αυτά τα μυθικά πλάσματα και ίσως να εμβαθύνουμε στο γιατί είναι τόσο αξιαγάπητα.

Μονόκερος, το μυθικό ον

Ο Μονόκερoς είναι μυθικό ον και οι αναφορές που υπάρχουν για τη μορφή του είναι πολλές: σώμα αλόγου, κεφάλι ελαφιού, ουρά αρκούδας και πόδια ελέφαντα. Στο κέντρο του μετώπου έχει ένα μεγάλο κέρατο. Πολλές φορές μάλιστα τον συναντάμε και με φτερά. Γενικότερα ο μονόκερος εμφανίζεται με μορφή αλόγου και ένα κέρατο στο μέτωπό του.

Ήταν υπαρκτά πλάσματα…

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Applied Sciences αποδεικνύει ότι όχι μόνο οι μονόκεροι ήταν υπαρκτά πλάσματα, αλλά και έζησαν στη γη πριν από σχεδόν 29.000. Ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα ενός είδους ζώου που έχει το όνομα Μονόκερος της Σιβηρίας στην περιοχή Pavlodar του Καζακστάν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο πλάσμα δεν έμοιαζε τόσο με άλογο όσο με ρινόκερο. Μάλιστα, φαίνεται πως είχε μεταναστεύσει στη Σιβηρία πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια, καθώς και πως σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός αυτού του είδους έχει εξαφανιστεί εδώ και 350.000 χρόνια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως χάθηκε ολόκληρο το είδος.

Ήξερες ότι…

Ο μονόκερος έχει ταυτιστεί με την αγνότητα.

Το κέρατο του μονόκερου λέγεται πως είχε μαντικές ικανότητες.

Στην κινεζική μυθολογία ο μονόκερος έφερνε το καλό στον κόσμο, θεωρούνταν το σπουδαιότερο από όλα τα ζώα και ζούσε χίλια χρόνια.

Στην Ινδία ο μονόκερος είχε τη μορφή γαϊδάρου. Υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινη ομιλία, ενώ λέγεται πως όταν μιλούσε έδινε χρησμούς.

Εχθρός του μονόκερου θεωρούνταν ο πάνθηρας.

Ο μονόκερος ήταν το πλάσμα που έφεραν τα πνεύματα πέντε πλανητών στη μητέρα του Κομφούκιου λίγο πριν τον γεννήσει.