Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας λοιπόν σήμερα και σας έχουμε… νόστιμες ιδέες για ένα δημιουργικό Σαββατοκύριακο με πρωταγωνιστή το μέλι! Βάλτε στο παιχνίδι και τα παιδιά και απελευθερώστε τη φαντασία σας…
Στις συνταγές που ακολουθούν το Πευκόμελο Θάσου Κυψέλη είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής!
Monkey Bread
Δοκίμασα την παρακάτω συνταγή και σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Θα χρειαστείτε:
• Πευκόμελο Θάσου Κυψέλη
• 60 γρ. βούτυρο
• 250 ml νερό
• 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
• 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 1 αβγό
Για την επικάλυψη
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
• 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
Πώς γίνεται:
– Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το νερό στον φούρνο μικροκυμάτων στα 1000 watt για 1 λεπτό.
– Ανακατεύουμε για 2 λεπτά, το μισό αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
– Προσθέτουμε το μίγμα με το βούτυρο και νερό και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αβγό και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο – λίγο και χτυπάμε για 5 λεπτά.
– Βάζουμε αλεύρι στον πάγκο μας και κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και τα κάνουμε μικρά μπαλάκια.
– Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα με ένα κουτάλι και σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο.
– Περνάμε διαδοχικά τα μπαλάκια από το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια από το μίγμα της ζάχαρης και της κανέλας.
– Γεμίζουμε μια βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση για κέικ με τα μπαλάκια.
– Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 3 περίπου μισή ώρα.
– Μετά από 10 λεπτά περίπου ξεφορμάρουμε.
Για το σερβίρισμα
– Περιχύνουμε με Πευκόμελο Θάσου Κυψέλη και… απολαμβάνουμε!
Κιουνεφέ πολίτικο
Παράδοση με… μέλι!
Μία εύκολη παραδοσιακή συνταγή που θα σας γλυκάνει το Σαββατοκύριακο!
Θα χρειαστείτε:
• 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
• 250 γρ. μοτσαρέλα
• 200 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι
• Πευκόμελο Θάσου Κυψέλη (3 – 4 κ.σ.)
• 2 κούπες καστανή ζάχαρη
• 1 κ.σ. νερό
Για το γαρνίρισμα
• Λίγο καβουρδισμένο φυστίκι Αιγίνης
Πώς γίνεται:
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
– Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε πολύ καλά.
– Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι.
– Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
– Απλώνουμε το μισό κανταΐφι σε στρώση, στο ταψί.
– Περιχύνουμε με λίγο από το βούτυρο.
– Βάζουμε το τυρί σε μια στρώση πάνω στο κανταΐφι.
– Καλύπτουμε με το υπόλοιπο αφράτο κανταΐφι και πιέζουμε να γίνει συμπαγές και με επίπεδη επιφάνεια.
– Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
– Ψήνουμε για περίπου 40 – 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Φτιάχνουμε το σιρόπι
– Βράζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για 3 – 4 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
– Βγάζοντας καυτό το κανταΐφι κιουνεφέ από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
– Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Pancakes με μπανάνα και μέλι
Το τέλειο γλυκό και ένα πολύ θρεπτικό πρωινό!
Θα χρειαστείτε:
• 1 μπανάνα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 2 αβγά
• 60 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
• 1 κ.γ. Πευκόμελο Θάσου Κυψέλη για το μίγμα και από 1 κ.γ. Πευκόμελο Θάσου Κυψέλη για το σερβίρισμα στο κάθε άτομο
Πώς γίνεται:
– Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τη βρώμη με το αβγό. Προσθέτουμε την μπανάνα, ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε ξανά. Τώρα προσθέτουμε το μέλι. Σε αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετούμε κουταλιές από το μίγμα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια.
– Ψήνουμε από τη μία μεριά για περίπου 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε σε πιάτα, τη μία τηγανίτα πάνω στην άλλη προσθέτοντας άφθονο Πευκόμελο Θάσου Κυψέλη.