Tα μυστικά του… παπαγάλου!

Wold Parrot Day σήμερα και είναι πολλά που δεν ξέρουμε για τα πτηνά με την εντυπωσιακή εμφάνιση που μας ενθουσιάζουν όταν μιλάνε!

Οι παπαγάλοι εμφανίστηκαν πριν περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια και πολλοί ζουν περισσότερο από τον άνθρωπο.

Μπορούν και αντιλαμβάνονται αλλά και να εκφράσουν συναισθήματα όπως είναι η αγάπη και το μίσος!

Οι φωνητικές χορδές του παπαγάλου είναι παρόμοιες με αυτές του ανθρώπου.

Στον ελλαδικό χώρο οι παπαγάλοι είναι γνωστοί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν για πρώτη φορά ο ίδιος και οι άντρες από το εκστρατευτικό του σώμα, τους έφεραν από άλλες χώρες.

Είναι αλήθεια ότι οι παπαγάλοι μπορεί να χάσουν στην κυριολεξία τα λογικά τους αν μένουν πολλές ώρες μόνοι τους.

Τα πόδια των παπαγάλων έχουν τέσσερα δάχτυλα από τα οποία τα δύο είναι στραμμένα προς τα εμπρός και τα δύο πίσω. Αυτό τους δίνει μεγάλη συλληπτική ικανότητα.

Ερευνητές παρατήρησαν ότι οι παπαγάλοι χρησιμοποιούν μικρά βότσαλα ή κουκούτσια για να ξύνουν και να τρίβουν σε σκόνη το ασβέστιο από τα όστρακα ή για να να σπάνε τα κοχύλια σε πολύ μικρά κομμάτια και μετά να τα τρώνε πιο εύκολα. Τα μισά πουλιά που παρατηρήθηκαν έκαναν χρήση εργαλείων, βάζοντας βότσαλα ή κουκούτσια μέσα στα κοχύλια και μετά τα έτριβαν κόντρα στο κέλυφος του οστράκου για να αποσπάσουν το ασβέστιο. Η συμπεριφορά αυτή ήταν πιο έντονη λίγο πριν την αναπαραγωγική περίοδο (Μάρτιος-Απρίλιος), πιθανότατα επειδή το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο για τα αβγά. Εντύπωση προκαλεί ότι τα αρσενικά και όχι τα θηλυκά πουλιά έδειχναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για χρήση εργαλείων με τα όστρακα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας.