Το κάπνισμα είναι χρόνια νόσος… και του πλανήτη

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συμμετέχει για άλλη μια χρονιά ενεργά στις ενημερωτικές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς, η 31η Μαΐου.

Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας, που έχει θέμα «Το Κάπνισμα Είναι Χρόνια Νόσος και του Πλανήτη» αλλά και για τα σημαντικά δεδομένα, που προέκυψαν από το πρόσφατο Σεμινάριο «Λοιμώξεις & Νεότερα Καπνικά Προϊόντα», πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas.

Ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ», δήλωσε μεταξύ άλλων: “Το κάπνισμα είναι εδώ και έναν αιώνα μια πανδημική κρίση που κοστίζει ζωές, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και τη δημόσια υγεία γενικότερα αλλά και το περιβάλλον. Η κινητοποίηση όλων μας για τον περιορισμό της, λοιπόν, είναι καίριας σημασίας. Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την συνεχιζόμενη συνεργασία που έχουμε με την Ε.Κ.Ε., η οποία αποδεικνύει ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την επίτευξη του σκοπού μας, που είναι ένας κόσμος ελεύθερος από καπνό”.

 

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Η κα. Άννα Καρακατσάνη, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Β’ Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ», υπογράμμισε ότι “εκτός από τη ρύπανση που προκαλείται στον ατμοσφαιρικό αέρα κατά τη καύση του τσιγάρου ή στο περιβάλλον από τα αποτσίγαρα, οι μεγάλες εκτάσεις γης που αποψιλώνονται παγκοσμίως και δεσμεύονται για την καλλιέργεια του καπνού, οι ρύποι που εκλύονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των φύλλων του καπνού και της παραγωγής των καπνικών προϊόντων αλλά και κατά τις μεταφορές των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος από τις καπνοβιομηχανίες, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την κλιματική αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 για να παραχθούν 6 τρις. τσιγάρα από σχεδόν 500 βιομηχανίες, απαιτήθηκαν 32,4 μεγάτονοι φύλλων καπνού, προερχόμενοι από 125 κράτη, συμβάλλοντας τελικά στην κλιματική αλλαγή με 84 μεγάτονους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα. Το πρόβλημα του καπνίσματος παύει πλέον να αφορά το άτομο και γίνεται “πρόβλημα υγείας” του πλανήτη”.