Σήμερα, 20 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, η συνεισφορά της οποίας στην ανθρωπότητα είναι καθοριστικής σημασίας! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει πως «αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια»…
ΠιστοποιοÜμε Βιολογικά – Βιολογική Μελισσοκομία
Η βιολογική μελισσοκομία είναι ένα σύστημα εκτροφής των μελισσών το οποίο στοχεύει στη μέγιστη εκμετάλλευση της αυτοφυούς μελισσοκομικής χλωρίδας, συμβάλει στη διατήρηση του περιβάλλοντος μέσω της επικονίασης, εφαρμόζει πρακτικές που προάγουν την ευζωϊα των εκτρεφόμενων μελισσοσμηνών και οδηγεί στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας απαλλαγμένων από χημικές ουσίες.
• Προϊόντα που μπορούν να διατεθούν ως βιολογικά
Τα μελισσοκομικά προϊόντα που μπορούν να πιστοποιηθούν με αναφορά στον βιολογικό τρόπο παραγωγής, σύμφωνα με τον Καν.848/2018 είναι τα εξής:
• Μέλι
• Γύρη
• Πρόπολη
• Βασιλικός πολτός
• Κερί
• Ειδικές απαιτήσεις των προδιαγραφών βιολογικής γεωργίας για τη μελισσοκομία
1. Προέλευση των μελισσών
Πρέπει να προτιμάται η χρησιμοποίηση του είδους Apis melifera και των τοπικών οικοτύπων του.
Για την ανασύσταση των μελισσιών επιτρέπεται η αντικατάσταση των βασιλισσών και των μελισσοσμηνών με βασίλισσες και σμήνη μη βιολογικής εκτροφής σε ποσοστό 10% ετησίως, υπό τον όρο ότι αυτά θα τοποθετηθούν σε κυψέλες με κηρήθρες που προέρχονται από μονάδες βιολογικής παραγωγής.
2. Χώροι άσκησης της μελισσοκομίας
Η θέση του μελισσοκομείου πρέπει να είναι τέτοια ώστε:
• να εξασφαλίζει αρκετές πηγές νέκταρος, μελιτώματος και γύρης καθώς και πρόσβαση σε νερό.
• σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το σημείο εγκατάστασης οι πηγές νέκταρος και γύρης να αποτελούνται κυρίως από αυτοφυή βλάστηση ή/και βιολογικές καλλιέργειες.
• να απέχει αρκετή απόσταση από πηγές μη γεωργικής παραγωγής που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση ή /και ρύπανση.
• Οι παραπάνω απαιτήσεις δεν ισχύουν για περιοχές που δεν υπάρχει ανθοφορία ή για περιοχές όπου ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια.
3. Διατροφή των μελισσών
Η διατροφή των μελισσών επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που απειλείται η επιβίωσή τους λόγω κλιματικών συνθηκών. Για τη διατροφή πρέπει να χρησιμοποιείται βιολογικό μέλι, βιολογική ζάχαρη και βιολογικό σιρόπι ζάχαρης.
Στο τέλος της παραγωγικής περιόδου πρέπει να διατηρούνται στις κυψέλες επαρκή αποθέματα μελιού και γύρης για την επιβίωση των μελισσιών τον χειμώνα.
4. Κυψέλες
Οι κυψέλες πρέπει να κατασκευάζονται από φυσικά υλικά. Επιτρέπεται η φυσική επεξεργασία για την απολύμανση των κυψελών, όπως με ατμό ή γυμνή φλόγα.
5. Πρόληψη ασθενειών και κτηνιατρικές αγωγές
Απαγορεύεται η χρήση αλλοπαθητικών συνθετικών χημικών κτηνιατρικών φαρμάκων ή αντιβιοτικών για προληπτική αγωγή. Επιτρέπεται η χρήση μυρμηγκικού οξέος, γαλακτικού οξέος, οξικού οξέος και οξαλικού οξέος καθώς και μενθόλης, θυμόλης, ευκαλυπτόλης ή καμφοράς σε περιπτώσεις βαρροϊκής ακαρίασης (Varroa destructor).
6. Μελισσοκομικές πρακτικές
Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κηρηθρών που περιέχουν γόνο για εξαγωγή μελιού, η εξόντωση των μελισσών στις κηρήθρες κατά τη συγκομιδή μελισσοκομικών προϊόντων, η χρησιμοποίηση συνθετικών χημικών απωθητικών κατά τη διάρκεια των ενεργειών συλλογής του μελιού και η κορυφοτομή των φτερών της βασίλισσας.
7. Πιστοποίηση
Για να χαρακτηριστεί ένα μελισσοκομικό προϊόν ως ‘’Βιολογικό’’ θα πρέπει να τηρηθεί μία ελάχιστη χρονική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας θα εφαρμόζονται στο μελισσοκομείο οι κανόνες βιολογικής παραγωγής. Αυτή η περίοδος ονομάζεται περίοδος μετατροπής και για τα μελισσοσμήνη διαρκεί 1 έτος.
Kάθε Μελισσοκομική επιχείρηση – εκμετάλλευση προκειμένου να μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα της στην αγορά με αναφορά στον Βιολογικό τρόπο Παραγωγής τους, πρέπει να είναι ενταγμένη στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικής Γεωργίας αναγνωρισμένου φορέα, όπως η TÜV AUSTRIA και να διαθέτει Πιστοποιητικό Προϊόντος.
Η TÜV AUSTRIA Hellas αποτελεί τον πρώτο διαπιστευμένο Φορέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που ελέγχει και πιστοποιεί ήδη, περίπου το 20% των ελληνικών πιστοποιημένων μελισσοκομικών επιχειρήσεων, περί βιολογικής παραγωγής. Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του Τμήματος Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων της TÜV AUSTRIA Hellas είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση και εξυπηρέτηση επί των απαιτήσεων της νομοθεσίας περί βιολογικής παραγωγής.
Γιώργος Αποστολόπουλος, Γεωπόνος Ζωοτέχνης MSc, Επικεφαλής Επιθεωρητής Βιολογικών Προϊόντων της TÜV AUSTRIA HELLAS
Η TÜV AUSTRIA Hellas αποτελεί έναν πολύτιμο συνεργάτη και υποστηρικτή των μελισσοκομικών επιχειρήσεων που ελέγχει και πιστοποιεί, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Έλληνες μελισσοκόμους.
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΜΕΛΙΣΜΑΤΑ είναι πιστοποιημένος βιολογικός παραγωγός/συσκευαστής μελιού και έχει ως σκοπό την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων στο πλαίσιο μίας αντίληψης που αμφισβητεί το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο της μαζικής παραγωγής και αντιπαραβάλλει ένα άλλο που στον πυρήνα του εσωκλείει τη συνεργατικότητα και τον σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο. Διατηρούμε μία μικρής δυναμικότητας μελισσοκομική μονάδα. Ασκούμε νομαδική μελισσοκομία και συλλέγουμε μέλι εφόσον διασφαλίζεται η ύπαρξη αρκετού για την ομαλή διαβίωση των αποικιών, ώστε τα σμήνη να παραμένουν εύρωστα και εν δυνάμει παραγωγικά. Ο αριθμός των μελισσοσμηνών που κρατάμε και ο τρόπος που τα χειριζόμαστε δεν μας επιτρέπουν να παράγουμε μεγάλες ποσότητες μελιού. Ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας περικλείει την ιδέα της παραγωγής υψηλής ποιότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων, φιλοδοξώντας ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μία ειλικρινή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές- πελάτες μας. Το μέλι που παράγουμε και συσκευάζουμε έχει το όνομα Μέλι Ευτυχία και το βρίσκει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες για εμάς μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.eftychia.bio.
Η TÜV AUSTRIA Hellas με τους ανθρώπους και τις διαδικασίες της πιστοποιεί εδώ και 5 χρόνια τη μελισσοκομική μας πράξη. Για εμάς, μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας, αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες και αρωγούς στην προσπάθειά μας να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι πραγματική τιμή μας που φέρουμε το λογότυπό τους στα βάζα μας. Όραμά μας είναι να υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο που παράγεται η τροφή και καταναλώνεται, ώστε να παύσει να τίθεται σε κίνδυνο η ικανότητα των μελλοντικών γενιών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες. Οι μέλισσες και η κοινωνία τους μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό μας σε αυτή την προσπάθεια ως πρότυπο οργάνωσης και αποτελεσματικότητας αλλά και λόγω της σπουδαιότητάς τους για την επικονίαση των φυτών και της εν γένει ευημερίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Γιώργος Μητρακόπουλος
Μέλι Ευτυχία, www.eftychia.bio
H Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που παρατηρούμε ένα κύμα εγκατάλειψης της μελισσοκομίας. Πολλοί μεταπηδούν σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο και αυτό θεωρώ πως οφείλεται στην τιμή του μελιού και στην κλιματική αλλαγή. Οι μέλισσες δεν ανταποκρίνονται στους χειρισμούς μας όπως παλαιότερα και κατ’ επέκταση η παραγωγή μελιού έχει μειωθεί. Όσοι ασχολούμαστε με τη μελισσοκομία καταλαβαίνουμε καλά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και βλέπουμε πεντακάθαρα την εξέλιξή της από χρονιά σε χρονιά.
Η συνεργασία μας με την TÜV AUSTRIA Hellas στο κομμάτι της πιστοποίησης τροφίμων είναι πολύ σημαντική, καθώς μας έχει βοηθήσει ουσιαστικά από το 2017. Από φέτος συνεργαζόμαστε και για την πιστοποίηση της βιολογικής μελισσοκομίας.
Στρατής Ταξείδης
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου, Κέντρο Μελισσοκομίας Β. Αιγαίου
Μια συνεργασία, μια συνομιλία, ένας ερωτικός χορός ως το θάνατο, ένα συνεχόμενο κάλεσμα, ένα βάσανο μοιρασμένο που μιά ζητά την αλληλεγγύη και μιά την εκμετάλλευση.
Κι είναι δύο οι χορευτές, δυό οι πρωταγωνιστές.
Η μέλισσα και το λουλούδι. Το λουλούδι και η μέλισσα. Ερωτευμένοι εμπόλεμοι.
Αυτά που γνωρίζουν οι μέλισσες για τα φυτά, τα έμαθαν και τα εξέλιξαν μέσω ενός κομβικού τρίπτυχου, που συνδυάζει ένστικτο, εμπειρία και επικοινωνία. Όμως, οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν ένα λουλούδι με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει σε εμάς. Για παράδειγμα, όπου εμείς βλέπουμε κόκκινο, αυτές βλέπουν μαύρο.
Τα φυτά, αν μπορούσαν να ξεφύγουν από την ακινησία τους και να φτάσουν στο ταίρι τους, το πιθανότερο είναι πως δεν θα χρειάζονταν τις μέλισσες. Όμως, η ανάγκη τα σπρώχνει να επικαλεστούν το μεσάζοντα. Παρέχουν μάλιστα άφθονη τροφή, νέκταρ και γύρη, ως αμοιβή για τις υπηρεσίες μεταφοράς. Χρώματα και αρώματα θέλγουν τις μέλισσες, οι οποίες προκειμένου να τραφούν, στριμώχνονται στους στήμονες και μέχρι να προσεγγίσουν το κρυμμένο νέκταρ, στο βάθος, έχουν ήδη πασπαλιστεί με την πολύτιμη γύρη. Την οποία θα μεταφέρουν στο επόμενο λουλούδι, κατά την πτήση τους, συντελώντας στο θαύμα της επικονίασης. Της γονιμοποίησης δηλαδή των λουλουδιών. Με τον έξοχο αυτό τρόπο της απίθανης συνεργασίας, τα φυτά δένουν τους καρπούς τους και οι μέλισσες τρέφονται και παράγουν το μέλι τους. Και βγαίνουμε κερδισμένοι κι εμείς, παρατηρητές σοφοί με το στόμα μισάνοιχτο από την απορία.
Φρούτα, ξηροί καρποί, λαχανικά, τσάγια, καφέδες, σοκολάτες, μπαχαρικά είναι λίγα μονάχα από τα δώρα αυτής της αρχέτυπης χορογραφίας.
Και φυσικά, το μέλι.
Το μέλι είναι η αυθεντική ουσία ενός τόπου. Το απόσταγμα σε γεύση, χρώμα και άρωμα. Δεν μπορείς να φας τα κλαδιά, τα φύλλα, τα λουλούδια. Όμως έρχονται οι μέλισσες, αυτοί οι φτερωτοί μεσάζοντες, οι γευστικοί μεταπράτες, και τρυγούν το ελάχιστο βάρος της σταγόνας που εμπεριέχεται στον κάθε τόπο.
Και πλάθοντας την σε μέλι, μας δίνουν την ευκαιρία να γευτούμε ακριβώς αυτό.
Από την επιφάνεια ως το βάθος, οι μέλισσες έρχονται να μας θυμίσουν ότι ο κόσμος μπορεί να είναι και γλυκός.
Η συνεργασία μας με την TÜV AUSTRIA Hellas είναι εξαιρετική. Η αξιοπιστία της είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους πιστοποιητικούς οργανισμούς της Ευρώπης.
Aνδρέας Ζαφειρόπουλος
http://www.meli-honeyshop.gr/