Παγκόσμιο Σύστημα Τροφίμων: Ήρθε η ώρα για αλλαγή!

Ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων και γεωργικής παραγωγής αποτελεί την καλύτερη λύση για
την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας, παράλληλα, την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης παγκοσμίως.

Γνωρίζατε ότι…

-Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων τρέφει 7,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ απασχολεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, συμβάλλοντας στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

-Η γεωργική παραγωγή επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, δημιουργώντας πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αποψίλωσης των δασών και εξαφάνισης 1 εκατομμυρίου ειδών.

-Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεινάνε, την ώρα που πάνω από 1 δισεκατομμύριο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

-Το 65% των ενηλίκων εργαζομένων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, απασχολούνται με τη γεωργική παραγωγή.

 

Τι αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Bain & Company

Το 87% των ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για προϊόντα που παράγονται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bain & Company. Παρόλα αυτά, καθώς υπάρχει ένα όριο στο τι μπορούν να ξοδέψουν οι καταναλωτές, το εύρος της τιμής συχνά υπερτερεί της
βιωσιμότητας και επηρεάζει σημαντικά την τελική απόφαση αγοράς.
Από την πλευρά των αγροτών, η στροφή σε πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας και
υπεύθυνης βόσκησης βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναδομώντας
την οργανική ύλη του εδάφους, απορροφώντας τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και
απομονώνοντάς τον στο έδαφος. Ωστόσο, καθώς η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών είναι
αρκετά κοστοβόρα και επιφέρει σημαντικές αλλαγές, οι αγρότες θα πρέπει να είναι
σίγουροι πως αξίζει να προχωρήσουν.

Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού, υγιεινότερου και ανθεκτικότερου συστήματος τροφίμων
– Θα είναι ποικιλόμορφο, καθώς λιγότερες χώρες θα εξαρτώνται από περιορισμένο
αριθμό προμηθευτών, θα υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες καταστροφής των
καλλιεργειών αλλά και πιο θρεπτικές δίαιτες.
– Οι φυσικοί πόροι θα αντιμετωπίζονται ως σύμμαχοι για την προστασία των καταναλωτών από τις συνέπειες των καιρικών και κλιματικών αλλαγών.
– Οι άνθρωποι και οι κοινότητες που καλλιεργούν το φαγητό θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αξίας της καλλιέργειας και θα υιοθετήσουν νέες πρακτικές και τεχνολογίες για να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις κλιματικές και οικονομικές κρίσεις.
– Πιο διαφανείς, ανιχνεύσιμες και, όταν είναι δυνατόν, μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες θα μειώσουν την έκθεση σε καιρικά φαινόμενα και ενεργοβόρες μεταφορές, ενισχύοντας τις χώρες που ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την εισαγωγή μεγάλου μέρους των τροφίμων τους.
– Οι καταναλωτές, «οπλισμένοι» με τις πληροφορίες που χρειάζονται, θα έχουν -και
θα επιλέγουν- άφθονες βιώσιμες και πιο υγιεινές επιλογές σε λογικές τιμές.
– Οικονομικά κίνητρα και κεφάλαια θα εισρεύσουν προς καινοτόμες επιχειρήσεις, δεσμευμένες σε νέες προσεγγίσεις καλλιέργειας και κατανάλωσης τροφίμων που βελτιώνουν τη διατροφή, την κοινωνική ένταξη και τη βιωσιμότητα.

info
Η Bain & Company ιδρύθηκε το 1973 και είναι διεθνώς ο κορυφαίος συμβουλευτικός εταίρος στον κλάδο των ιδιωτικών κεφαλαίων (PE), με 64 γραφεία σε 39 χώρες και ένα δίκτυο με περισσότερους από 1.000 έμπειρους συμβούλους επενδυτικών ταμείων, συνταξιοδοτικών ταμείων, κεφαλαίων και οικογενειακών επενδυτικών γραφείων. Η Bain & Company υποστηρίζει τους πελάτες της σε ένα ευρύ φάσμα στόχων που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμφωνιών, τη δέουσα επιμέλεια, την άμεση μετά την απόκτηση και τη συνεχή προσθήκη αξίας, τον προγραμματισμό εξόδου, τη στρατηγική και τις λειτουργίες της εταιρείας και τη στρατηγική θεσμικών επενδυτών.