Πώς να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες σκέψεις!

Συχνά κάνουμε σκέψεις που μας προκαλούν μελαγχολία και δυσάρεστα συναισθήματα… Μας αγχώνουν, μας στενοχωρούν, μας τρομάζουν. Μπορούμε να τις αποφύγουμε!

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει μια σχετικά απλή μέθοδο για να καταφέρουμε να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες σκέψεις που μας ταλαιπωρούν στην καθημερινή μας ζωή.

Προληπτική αποφυγή

Ειδικότερα, η προληπτική αποφυγή μιας συσχέτισης μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική και μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επαναλαμβανόμενων ανεπιθύμητων σκέψεων, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Computational Biology.

Οι ερευνητές μελέτησαν πώς 80 αγγλόφωνοι ενήλικες βρήκαν νέους συσχετισμούς με κοινές λέξεις. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είδαν λέξεις σε μια οθόνη και έπρεπε να πληκτρολογήσουν μια συσχετιζόμενη λέξη. Τα άτομα μάλιστα μιας ομάδας ενημερώθηκαν από την αρχή ότι δεν θα λάμβαναν χρηματικά μπόνους εάν επαναλάμβαναν συσχετίσεις.

Με βάση τους χρόνους αντίδρασης και το πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι συμμετέχοντες στη δημιουργία νέων συσχετισμών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικές προσεγγίσεις για να μοντελοποιήσουν πώς οι άνθρωποι απέφευγαν τους επαναλαμβανόμενους συσχετισμούς.

Τι είναι ο «αντιδραστικός έλεγχος»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποίησαν αυτό που ονόμασαν ως «αντιδραστικό έλεγχο», απορρίπτοντας ανεπιθύμητους συσχετισμούς αφού τους έχουν ήδη έρθει στο μυαλό. «Αυτός ο τύπος αντιδραστικού ελέγχου μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικός» επισημαίνουν οι ερευνητές «επειδή, όπως υποδεικνύουν τα ευρήματά μας, οι σκέψεις αυτοενισχύονται: η σκέψη μιας σκέψης αυξάνει την ισχύ της μνήμης και την πιθανότητα να επαναληφθεί. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που πρέπει να απορρίψουμε αντιδραστικά μια ανεπιθύμητη σκέψη, υπάρχει η πιθανότητα αυτή να γίνει πιο δυνατή. Διαπιστώσαμε, όμως ότι οι άνθρωποι μπορούν εν μέρει να προλάβουν αυτή τη διαδικασία εάν θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτή η σκέψη θα επιστρέφει όσο το δυνατόν λιγότερο. Σκεπτόμενοι να την αποφύγουν, μειώνεται η πιθανότητα να επιστρέψει».

«Ενώ η τρέχουσα μελέτη επικεντρώθηκε σε ουδέτερες συσχετίσεις, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν εάν τα ευρήματά μας γενικεύονται σε αρνητικές και προσωπικά σχετικές ανεπιθύμητες σκέψεις» καταλήγουν οι ερευνητές.

Ήξερες ότι…

Αρκεί ένα μόνο στοιχείο για να «πυροδοτήσει» ανεπιθύμητες σκέψεις ή αναμνήσεις πολλές φορές και συνεχόμενα. Είναι σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι οι ανεπιθύμητες συσχετίσεις δεν θα εξακολουθήσουν να έρχονται στο μυαλό μας, γιατί έτσι ισχυροποιούνται οι σκέψεις που θέλουμε να αποφύγουμε.