Τι πρέπει να μάθουν τα παιδιά για τo χρήμα

Παιδιά και οικονομία: Υπάρχουν κάποια βασικά “μαθήματα” που πρέπει να πάρουν γιατί θα τους φανούν πολύ χρήσιμα όχι μόνο στο μέλλον… αλλά και στο παρόν.

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν τα “μαθήματα οικονομίας” είναι τα 5-6 έτη, σύμφωνα με τον Ken Eyler, τον CEO της Aquilance, εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τα τρία πράγματα με τα οποία πρέπει σιγα σιγά να εξοικειωθούν είναι η αποταμίευση, οι φόροι και οι πιστωτικές κάρτες!

Αναφορικά με την αποταμίευση ο Ken Eyler ανακαλεί το μάθημα που του έδωσαν οι γονείς του: Αν του έδιναν 100 δολάρια, μπορούσε να ξοδέψει το ένα τρίτο, έπρεπε να αποταμιεύσει ένα τρίτο και να βρει κάτι παραγωγικό να κάνει με το άλλο ένα τρίτο!

Παιδιά και φόροι… δεν είναι δύο λέξεις που βάζουμε συχνά στην ίδια πρόταση. Κι όμως, τα παιδιά πρέπει να έχουν μία γενική κατανόηση των φόρων, γιατί θα βοηθηθούν πολύ αργότερα στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να καταλάβουν πως οι φόροι προστίθενται στην τιμή αγοράς ενός προϊόντος. Επίσης, να γνωρίζουν ότι πληρώνουμε φόρους για υπηρεσίες όπως η περίθαλψη.

Το τρίτο βασικό μάθημα, το πώς λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες, θα αποτελέσει επίσης σημαντικό εφόδιο για τα παιδιά. Είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν όσο μεγαλώνουν τα έξοδά τους, όσα σχετίζονται με την εκπαίδευσή τους, τη διασκέδαση κτλ.

Αν τα παιδιά μπορέσουν σε κάποιο βαθμό -ανάλογα με την ηλικία τους- να καταλάβουν πώς λειτουργεί η οικονομία και ότι η εργασία είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανεξαρτησία, θα θέσουν γερές βάσεις και θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τη ζωή τους.

Ήξερες ότι…

Όταν ρώτησαν τον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ  ποιο πιστεύει ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς όταν μιλάνε στα παιδιά του για το χρήμα, είπε: “Κάποιες φορές, οι γονείς περιμένουν ώσπου τα παιδιά τους να φτάσουν 10 χρόνων για να αρχίσουν να τους μιλάνε για τη διαχείριση των χρημάτων. Ενώ θα μπορούσαν να αρχίσουν όταν τα παιδιά τους πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο”.