Το Twitter, η ρητορική μίσους και η… θερμοκρασία

Γνωρίζατε ότι οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν σχέση με την επιθετική συμπεριφορά και τη ρητορική μίσους που βρίσκει γόνιμο έδαφος στο Τwitter;

Πότε αυξάνονται τα μηνύματα μίσους

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών του Πότσνταμ για τις Κλιματικές Επιπτώσεις, με επικεφαλής την Λεονί Βεντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “The Lancet Planetary Health”, ανέλυσαν περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια tweets κατά την περίοδο 2014-2020. Συσχετίζοντας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης το περιεχόμενό τους με μετεωρολογικά στοιχεία, διαπίστωσαν ότι τα μηνύματα μίσους και επιθετικότητας εμφανίζουν αυξητική τάση όταν η θερμοκρασία διαφέρει πολύ από τα συνήθη επίπεδα.

«Οι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν πιο επιθετική online συμπεριφορά όταν ο καιρός είναι είτε πολύ κρύος είτε πολύ ζεστός. Το να γίνεται κάποιος στόχος ενός λόγου μίσους στο διαδίκτυο, συνιστά σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία του. Η ψυχολογική βιβλιογραφία μας λέει ότι το διαδικτυακό μίσος μπορεί να επιδεινώσει τις διαταραχές ψυχικής υγείας, ιδίως στους νέους ανθρώπους και στις περιθωριοποιημένες ομάδες» τόνισε η ερευνήτρια Ανίκα Στεχεμέσερ.

Παίζει ρόλο η οικονομική ευμάρεια;

«Ακόμη και στις περιοχές υψηλού εισοδήματος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έχουν κλιματιστικά και άλλες επιλογές για την αντιμετώπιση της ζέστης, παρατηρούμε μια αύξηση στον λόγο μίσους στις ακραία ζεστές μέρες» υπογράμμισε ο καθηγητής Άντερς Λέβερμαν του Ινστιτούτου του Πότσνταμ και του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.