3 + 1 συμβουλές επιτυχίας από έναν δισεκατομμυριούχο

Η επαγγελματική επιτυχία είναι για πάρα πολλούς ένα όνειρο που προσπαθούν να γίνει πραγματικότητα καθημερινά. Πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν συμβουλές για επιτυχημένη καριέρα, αλλά κάποιων οι συμβουλές είναι βαρυσήμαντες και δεν τις προσπερνάμε εύκολα.

Ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio με περισσότερες από πέντε δεκαετίες καριέρας έχει γράψει πολλά βιβλία με συμβουλές καριέρας και επενδύσεων. Πρόσφατα, στα 73 του, αποχώρησε από τη θέση του Co-Chief Investment Officer στην Bridgewater Associates, ωστόσο θα παραμείνει στην εταιρεία κάνοντας mentoring, κάτι που γνωρίζει σε βάθος!

Μία πολύ σημαντική συμβουλή του Ray Dalio είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Θεωρεί μάλιστα πως οι αποτυχημένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, με συνέπεια να μην εξελίσσονται.

Επίσης, βασική αρχή για την επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα είναι το “ριζοσπαστικά ανοιχτό μυαλό”. Είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς την ικανότητα να αναλύει πολλές διαφορετικές απόψεις πριν καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, χωρίς όμως να στέκεται εμπόδιο σε αυτό ο εγωισμός του! Μάλιστα ο Dalio επιδιώκει να συνομιλεί με όσους διαφωνούν μαζί του για να εξετάζει τις διαφορετικές τους απόψεις, τις οποίες θεωρεί ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπερνάμε.

Τα παραπάνω συνδέονται με την “αξιοκρατία ιδεών”: Οι ιδέες πρέπει να ακούγονται από όπου κι αν προέρχονται! Είναι απαραίτητο να υπάρχει σεβασμός και οι διαφωνίες να λειτουργούν εποικοδομητικά για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ο Dalio έχει μιλήσει και για τους “γρήγορους ομιλητές”, στους οποίους πρέπει να δίνουμε σημασία! Γιατί; Επειδή επιδιώκουν μιλώντας γρήγορα, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά να προωθήσουν τις ιδέες τους και να τις κάνουν να… επικρατήσουν. Μιλούν γρήγορα με στόχο να μην υπάρχει χρόνος για πολλά σχόλια ή αντιρρήσεις κι έτσι να γίνει αποδεκτό αυτό που προτείνουν. Αν έχετε παρατηρήσει ότι έρχεστε στον χώρο εργασίας σας αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, αυτό που ενδείκνυται είναι να ζητήσετε περισσότερα στοιχεία από τον (συν)ομιλητή, να υποβάλετε τα ερωτήματά σας και φυσικά να ζητήσετε να… επιβραδύνει αν το θεωρείτε αναγκαίο!