Ανακατασκευάστηκε η πλατεία Θησείου στην αρχαιολογική “καρδιά” της Aθήνας

Στην αρχαιολογική “καρδιά” της πόλης, η πλατεία Θησείου, μία από τις πλέον πολυσύχναστες και σημαντικές πλατείες της Αθήνας, αποκτά μετά την ανακατασκευή της, την όψη που της αρμόζει.
Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του δημόσιου χώρου στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας, προχώρησε στην ανάπλαση της πλατείας, υλοποιώντας σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, σε μία έκταση δύο στρεμμάτων.
Η πλατεία Θησείου που “ακουμπά” στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς και οριοθετείται από την οδό Αδριανού και την προέκταση της οδού Αγίων Ασωμάτων, αποτελεί μία ξεχωριστή αθηναϊκή διαδρομή, καθώς, χάρη στην έντονη κλίση του χώρου, προσφέρει εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή.
Οι βασικές αρχές που ακολουθήθηκαν στο σχεδιασμό της πλατείας και είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη και εναρμόνιση του χώρου με το περιβάλλον, συνοψίζονται ως εξής:
– Σε απλά σχήματα, λίγα υλικά και επανάχρηση παλαιών, ωστόσο, πολύτιμων υλικών, όπως τα μαρμάρινα κράσπεδα. Όλα αυτά συντελούν σε μία λιτή διαμόρφωση του χώρου.
– Στα φυσικά υλικά και στοιχεία που κυριαρχούν στον χώρο.
– Στη δημιουργία κήπου με μεσογειακά φυτά.
– Στην εγκατάσταση νέου φωτισμού.
Στο υψηλότερο επίπεδο, το κεντρικό στοιχείο είναι το γλυπτό του βασιλιά Θησέα, που φιλοτεχνήθηκε από τον Γεώργιο Βιτάλη το 1868 και επανατοποθετήθηκε στον χώρο το 2008.