BeReal: Το application που μας προ(σ)καλεί να είμαστε αληθινοί

Έχετε ακούσει για το BeReal; Σε έναν εικονικό κόσμο όπου ό,τι προβάλλουμε στα κοινωνικά δίκτυα συχνά απέχει από την πραγματικότητα, μια νέα εφαρμογή μας προτρέπει να είμαστε αληθινοί. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα…

Το όνομά της παραπέμπει στην ειλικρίνεια και την αλήθεια. Βασική ιδέα πίσω από την εφαρμογή είναι η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός. Να προβάλλουμε μια πραγματικότητα χωρίς φίλτρα και χωρίς υπεραναλύσεις πριν από κάθε δημοσίευση. Το BeReal βρέθηκε πρώτη φορά στο app store το 2020, αλλά έγινε πολύ γνωστό φέτος.

Πώς δουλεύει το BeReal;

Κάθε μέρα αλλά διαφορετική ώρα, όλοι οι χρήστες λαμβάνουν μια ειδοποίηση. Από τη στιγμή που το κινητό τους χτυπήσει, έχουν δύο μόλις λεπτά για να τραβήξουν μία φωτογραφία με την μπροστινή και με την πίσω κάμερα του κινητού τους. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες που έβγαλες, ενώ οι φίλοι σου ειδοποιούνται αν κάνεις πάνω από μία προσπάθεια.

Για να δεις τις φωτογραφίες των άλλων πρέπει πρώτα να δημοσιεύσεις κι εσύ τη δική σου μέσα σε δύο λεπτά. Μπορείς επίσης να κάνεις δημοσιεύσεις και εκτός αυτού του χρονικού περιθωρίου και οι φίλοι σου θα μπορούν να τις δουν.

Η εφαρμογή φαίνεται πως επιχειρεί να αλλάξει την νοοτροπία των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι όμως έτσι; Καταπολεμάται η τοξικότητα και προάγεται η ειλικρίνεια;

Ναι μεν το BeReal παρουσιάζει σε πρώτη ανάγνωση μια πιο ειλικρινή εικόνα της πραγματικότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα -κυρίως λόγω των αφιλτράριστων φωτογραφιών- αλλά η δυνατότητα που δίνεται στους χρήστες για απεριόριστες λήψεις της αφιλτράριστης φωτογραφίας τους πολλοί λένε ότι ουσιαστικά αποδομεί την αρχική ιδέα της εφαρμογής. Γιατί δεν υπάρχει πραγματικά αυθορμητισμός, εφόσον, αν η πρώτη φωτογραφία που βγάζει ο χρήστης δεν τον ικανοποιεί, μπορεί να προχωρήσει σε μια νέα αλλά και να αντικαταστήσει ανά πάσα στιγμή το αναρτημένο του στιγμιότυπο με κάποιο άλλο.

Μόνο για φίλους;

Το BeReal στο διαφημιστικό του spot αναφέρει: “Just your Friends, be Real”. Η παραπάνω φράση παραπέμπει σε ένα περιβάλλον όπου ο χρήστης αλληλεπιδρά μόνο με τους φίλους του. Όμως η εφαρμογή διαθέτει το παράθυρο “Discovery”, στο οποίο ο χρήστης μπορεί να προβάλει τις αναρτήσεις άγνωστων χρηστών και εκεί μπορεί να μοιραστεί τη δική του φωτογραφία.

Μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση

Η εφαρμογή BeReal είναι σίγουρα μία έξυπνη επιχειρηματική κίνηση, καθώς προτείνει να κάνουμε αυτό που λείπει από τα social media: να είμαστε ο εαυτός μας. Πράγματι οι χρήστες των social media επιζητούν αυτή την αλλαγή και αναζητούν το ρεαλιστικό περιεχόμενο. Η αλήθεια είναι όμως ότι και στο BeReal πολύ συχνά οι χρήστες βλέπουν ασταμάτητα το περιεχόμενό τους, των “φίλων” τους αλλά και αγνώστων, με αποτέλεσμα να ζουν λιγότερο και να ποστάρουν/τσεκάρουν περισσότερο!