H “οικονομική απιστία” και οι επιπτώσεις της…

Έχετε ακούσει ποτέ για την “οικονομική απιστία”; Μήπως έχετε απιστήσει… και δεν το ξέρετε;

Αν πραγματοποιείτε συχνά ηλεκτρονικές αγορές κρυφά από τον σύντροφό σας, αν κάνετε πολλές αναλήψεις από κοινούς λογαριασμούς και τα ποσά αυτά -ή μεγάλο μέρος τους- πηγαίνουν για να καλύψετε δικά σας έξοδα που θέλετε όμως να μην αποκαλυφθούν στους… άμεσα ενδιαφερόμενους ή αν λέτε ψέματα για εισοδήματά σας, τότε ναι, έχετε απιστήσει ή απιστείτε συστηματικά!

Μερικές συνήθειες νομίζουμε ότι είναι “αθώες”, αλλά είτε εθελοτυφλούμε είτε έχουμε άγνοια! Είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο οι μικροαγορές -όταν δεν τις “φρενάρει” τίποτα- να οδηγήσουν σε χρέη τα οποία με τη σειρά τους επιφέρουν τσακωμούς, διαμάχες και σε πολλές περιπτώσεις… διαζύγια. Αν θέλουμε να δώσουμε έναν ορισμό στην οικονομική απιστία θα λέγαμε ότι είναι η οικονομική ανεντιμότητα σε μια σχέση.

Γιατί κρύβουμε ή λέμε ψέματα για τα έξοδά μας;

Ενώ θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τον σύντροφό μας για τις νέες αγορές μας, να πάρουμε feedback αλλά και συμβουλές, να μοιραστούμε εμπειρίες ανταλλάζοντας απόψεις για θέματα με μεγάλο εύρος, από διασκέδαση μέχρι επενδύσεις… επιμελώς το αποφεύγουμε. Γιατί; Επειδή φοβόμαστε ή γνωρίζουμε ότι ο/η σύντροφός μας δεν εγκρίνει τις επιλογές και τις αποφάσεις μας! Κρατάμε μυστικά ή λέμε ψέματα επειδή δεν επιθυμούμε να ακούσουμε μια γνώμη που δεν θα μας αρέσει. Φοβόμαστε ακόμα και να έρθουμε αντιμέτωποι με λάθη ή με εθισμούς μας και να τους αντιμετωπίσουμε.

Η οικονομική απιστία επηρεάζει τις σχέσεις

Αν έχετε αποφασίσει να λειτουργείτε ως ομάδα και να υπάρχει διαφάνεια, υποτίθεται ότι οι απολαβές σας δεν αποτελούν μυστικό μεταξύ σας. Υπάρχουν στόχοι που θέλετε να πετύχετε από κοινού και το μπάτζετ σας αποτελεί βασική προϋπόθεση για αυτό. Για παράδειγμα οι σπουδές των παιδιών ή ένα συνταξιοδοτικό πλάνο που θέλετε να υλοποιήσετε απαιτούν από κοινού προσπάθεια και σε καμία περίπτωση σαμποτάζ… εκ των έσω!

Όταν όμως επιλέξετε να κρύβετε χόμπι και συνήθειες που έχουν επίπτωση στα κοινά σας σχέδια, τότε η εμπιστοσύνη κλονίζεται και υπερισχύει το εγώ. Μια οικονομική ατασθαλία μπορεί να είναι ασήμαντη, τι γίνεται όμως όταν η οικονομική σας απιστία θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ασφάλεια του/της συντρόφου σας; Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Financial Therapy, το 76% των παντρεμένων ζευγαριών λέει ότι η οικονομική απιστία επηρέασε αρνητικά τον γάμο τους και το 10% χώρισε εξαιτίας αυτού…