Hμέρα της ΔΕΗ

Ημέρα της ΔΕΗ σήμερα, που εδώ και 70 χρόνια είναι η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Επίσης εδώ και επτά δεκαετίες αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Η 13 η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από το 2016 ως ημέρα εορτασμού της ΔΕΗ, για να τιμηθεί η Μάχη της Ηλεκτρικής, που έγινε στις 12 και 13 Οκτωβρίου 1944. Τότε, οι αποχωρούντες από την Ελλάδα Γερμανοί επιχείρησαν να ανατινάξουν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στον Άγιο Γεώργιο Κερατσινίου, που ανήκε στην Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία, διάδοχος της οποίας υπήρξε η ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι της ελληνοαμερικανικών συμφερόντων επιχείρησης, γνωστής και ως ΠΑΟΥΕΡ, μαζί με άνδρες του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ αμύνθηκαν με σθένος, καταφέρνοντας  να διασώσουν το εργοστάσιο για τον ηλεκτροφωτισμό του Λεκανοπεδίου.

Tips toWin!

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μονόδρομος κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε. Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλές συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια, όπως ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο, ψυγείο. Αλλάζοντας λίγο τις συνήθειές μας μπορούμε να μειώσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ!

Δείτε πώς!

– Δεν ανοιγοκλείνουμε χωρίς λόγο την πόρτα του ψυγείου ούτε του φούρνου μας! Επίσης, φροντίζουμε να μην βρίσκεται το ψυγείο δίπλα από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα.

– Όσο μπορούμε κάνουμε χρήση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ,  χρησιμοποιώντας  τότε κυρίως τις ηλεκτροβόρες συσκευές, όπως την ηλεκτρική κουζίνα και το πλυντήριο ρούχων.

– Κλείνουμε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ON-OFF) και όχι από το τηλεχειριστήριο. Αυτό ισχύει και για τον υπολογιστή.

– Ρυθμίζουμε τον υπολογιστή  σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας ή αδρανοποίησης. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε screensaver, ώστε ο υπολογιστής να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας. Όταν δεν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή δεν πρέπει να ξεχνάμε να κλείνουμε την οθόνη.

– Όταν μαζεύεται πάγος στο ψυγείο μας, καταναλώνεται περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κάνουμε απόψυξη. Τα ψυγεία τελευταίας τεχνολογίας κάνουν αυτόματη απόψυξη.

– Καλό είναι να ρυθμίσουμε το ψυγείο στους 3-5 βαθμούς Κελσίου και την κατάψυξη στους -18°C.

– Σβήνουμε τον φούρνο μερικά λεπτά πριν το τέλος της διάρκειας μαγειρέματος. Έτσι, εκμεταλλευόμαστε την υπάρχουσα θερμότητα.

– Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Βάζουμε το πλυντήριο στους 40°C ή ακόμα και στους 30°C.

– Χρησιμοποιούμε μικρά φουρνάκια που είναι ενεργειακά πολύ πιο αποδοτικά για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού.

– Φροντίζουμε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας. Αλλιώς σπαταλάμε έως και 30% περισσότερη ενέργεια!

– Προτιμάμε μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.

Extra tip

Αγοράζουμε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές
Επιλέγουμε προσεκτικά συσκευές που προσφέρουν εξοικονόμηση απόδοσης, ελέγχοντας την ενεργειακή σήμανση!

 Ήξερες ότι…

Τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν το 38% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το μαγείρεμα.

Good news

Άλματα προόδου προς την επίτευξη της βιωσιμότητας πραγματοποιεί η ΔΕΗ, επενδύοντας στην ισότητα και τον σεβασμό προς όλους. Πλέον, πραγματοποιώντας σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία επικοινωνίας στη νοηματική γλώσσα για κωφούς και βαρήκοους.

Η ΔΕΗ ως μία εταιρεία με κέντρο τον άνθρωπο και όραμα τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους, έχει δεσμευτεί όχι μόνο να μετασχηματίσει την ενέργεια επενδύοντας σε πιο καθαρές μορφές της, αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Μία βιώσιμη κοινωνία είναι, μεταξύ άλλων, μια κοινωνία στην οποία κανείς δεν μένει πίσω κι όπου αξίες όπως ο σεβασμός, η ισότητα και η προσβασιμότητα έχουν κεντρικό ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ καταβάλει έμπρακτη προσπάθεια για την ισότιμη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, όχι μόνο μέσω της ικανοποίησης των αναγκών τους, αλλά στηρίζοντας και διευκολύνοντας και τις ευάλωτες ομάδες. Πριν μερικούς μήνες, ξεκίνησε την ανανέωση των καταστημάτων της, με πρώτο το κατάστημα Αμαρουσίου και στη συνέχεια το κατάστημα Καλλιθέας. Πέρα από ανανεωμένο design και φιλοσοφία, αναβαθμισμένες υπηρεσίες και σύγχρονους τρόπους εξυπηρέτησης, τα νέα καταστήματα της ΔΕΗ διαθέτουν και ειδική ράμπα για άτομα με κινητικά προβλήματα. Για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης στο ψηφιακό περιβάλλον, η ΔΕΗ επανασχεδίασε το site της λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, καθώς πρόσθεσε ένα νέο αυτοματοποιημένο εργαλείο ανάγνωσης όλων των κειμένων του site.

Σε συνέχεια των παραπάνω πρωτοβουλιών, η εταιρεία έρχεται τώρα να δώσει λύση στη δυσκολία που αντιμετώπιζαν τα άτομα με προβλήματα ακοής με την τηλεφωνική εξυπηρέτηση, λανσάροντας μία νέα υπηρεσία με επικοινωνία στην ελληνική νοηματική γλώσσα για κωφούς και βαρήκοους. Έτσι, υφιστάμενοι αλλά και δυνητικοί πελάτες της ΔΕΗ μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού για βιντεοκλήση με εξειδικευμένο εκπρόσωπο της Εξυπηρέτησης πελατών, παρουσία διερμηνέα που χρησιμοποιεί την ελληνική νοηματική γλώσσα.

Για όσους δεν γνωρίζουν την ελληνική νοηματική, υπάρχει η δυνατότητα live υποτιτλισμού των λεγομένων του εκπροσώπου της ΔΕΗ στα ελληνικά με αναγνώριση κάποιων ειδικών αγγλικών όρων, όπως e-bill, dei.gr και kWh. Ο υποτιτλισμός βασίζεται σε Τεχνητή Νοημοσύνη αυτοματοποιημένης εκμάθησης με στόχο τη συνεχή βελτίωσή του. Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί να στείλει κάποιο έγγραφο ή μήνυμα κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης μπορεί να το κάνει μέσω του chat της εφαρμογής.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ, ενώ για το κλείσιμο του ραντεβού αρκούν κάποια απλά βήματα χωρίς να απαιτείται ειδικό λογισμικό:

  1. Ο πελάτης συμπληρώνει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, e-mail, αριθμός κινητού)
  2. Λαμβάνει κωδικό μιας χρήσης (OTP) για ταυτοποίηση
  3. Επιλέγει τον λόγο της επικοινωνίας: Συμβάσεις / Διακανονισμοί / Λογαριασμοί
  4. Επιλέγει την ημέρα και ώρα που επιθυμεί να προγραμματιστεί το ραντεβού
  5. Λαμβάνει SMS επιβεβαίωσης προγραμματισμού του ραντεβού & e-mail με τα στοιχεία εισόδου

Ανακαλύψτε τη νέα υπηρεσία της ΔΕΗ εδώ: https://serviceforall.dei.gr/

 

 Info

Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001. Είναι η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περίπου 6 εκατ. πελάτες σε όλη τη χώρα.

Διαθέτει 10,4 GW παραγωγικού δυναμικού στην Ελλάδα, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έχει στην κυριότητά της το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση € 3 δισ. περίπου, διαχειριστής του οποίου είναι η θυγατρική εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.