Video games: Ωφελούν τα παιδιά;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα video games συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Ερευνητές στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής Μπαντέρ Τσααρανί του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “JAMA Network Open” κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια για τρεις ώρες την ημέρα έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικών δεξιοτήτων που αφορούν στη μνήμη και τον έλεγχο των παρορμήσεών τους, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν παίξει ποτέ ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 παιδιά 9 έως 10 ετών. «Η νέα μελέτη βελτιώνει την κατανόησή μας για τις σχέσεις ανάμεσα στη χρήση των βιντεοπαιχνιδιών και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πολυάριθμες έρευνες έχουν συνδέσει τα βιντεοπαιχνίδια με προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας όπως βία-επιθετικότητα, κατάθλιψη κ.α. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς υπάρχουν επίσης γνωστικά οφέλη που σχετίζονται με αυτήν τη μορφή ψυχαγωγίας, τα οποία χρήζουν περαιτέρω μελέτης» επεσήμανε η διευθύντρια του NIDA, δρ Νόρα Βολκόφ.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά να μην αφιερώνουν στα βιντεοπαιχνίδια περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα. Η νέα έρευνα μελέτησε -με τη χρήση ερωτηματολογίων, τεστ και απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλου- δύο ομάδες παιδιών: Η μία ομάδα δεν έπαιζε καθόλου παιχνίδια σε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο και η άλλη έπαιζε πάνω από τρεις ώρες τη μέρα, επομένως πάνω από το συνιστώμενο όριο.

Τι έδειξαν τα τεστ…

Τα τεστ αξιολόγησαν την ικανότητα των παιδιών να ελέγχουν την παρορμητική συμπεριφορά τους και να συγκρατούν πληροφορίες στη μνήμη τους. Τα παιδιά που αφιέρωναν αρκετό χρόνο στα βιντεοπαιχνίδια είχαν καλύτερη βαθμολογία όχι μόνο σε ταχύτητα αλλά και σε ακρίβεια. Επιπλέον, η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) έδειξε ότι τα παιδιά που έπαιζαν πολλά βιντεοπαιχνίδια είχαν πιο έντονη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, την προσοχή και με τις απαιτητικές γνωστικές εργασίες.

Video games και IQ

Mια άλλη έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα από το Karolinska Institutet της Σουηδίας συμπέρανε ότι τα παιδιά που περνούν “φυσιολογικό διάστημα” παίζοντας video games στον ελεύθερο χρόνο τους, τείνουν να έχουν υψηλότερο IQ.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν πάνω από 9.000 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών τα οποία υποβλήθηκαν σε πολλά τεστ ευφυΐας και αντίληψης.

Οι γονείς ρωτήθηκαν για το πόσες ώρες περνούν τα παιδιά τους μπροστά από μία οθόνη. Κατά μέσο όρο τα παιδιά σύμφωνα με την έρευνα βλέπουν κάθε μέρα 2,5 ώρες τηλεόραση, μισή ώρα σκρολάρουν στα social media και μία ώρα παίζουν video games. H έρευνα κράτησε δύο χρόνια και τα τεστ ευφυίας είχαν περιοδικό χαρακτήρα. Πού κατέληξε; Τα παιδιά που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε video games αύξησαν κατά περίπου 2,5 μονάδες το IQ τους σε αυτά τα δύο χρόνια.