Αbout Veganism…

Η 1η Νοεμβρίου είναι η World Vegan Day που αποδίδεται και ως Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας, ενώ η 1η Οκτωβρίου είναι η World Vegetarian Day.

Vegan ή Vegetarian;

Η διαφορά του vegetarian από τον vegan είναι ότι ο vegan δεν καταναλώνει κρέας και ψάρι, ούτε τα παράγωγά τους όπως είναι το τυρί, το αβγό και το γάλα. Ουσιαστικά όποιος είναι vegan ακολουθεί μία διατροφή η οποία είναι εντελώς απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ζωική πηγή και ζωικά παράγωγα. Ο βιγκανισμός επομένως είναι η αυστηρή χορτοφαγία.

Ήξερες ότι…

  • Ήδη από την αρχαιότητα είχαν μπει τα θεμέλια του βιγκανισμού. Ο Πυθαγόρας ήταν υπέρ της χορτοφαγίας και υποστήριζε πως όλα τα έμβια όντα έχουν ψυχή και συναισθήματα, θεωρώντας πως δεν θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας. Τόσο ο ίδιος όσο και οι μαθητές του είχαν αποκλείσει το κρέας από τη διατροφή τους.
  • Στα μέσα του 19 ου αιώνα ιδρύθηκε η πρώτη επίσημη οργάνωση χορτοφάγων στην Αγγλία και έναν αιώνα αργότερα, ιδρύθηκε η Vegan Society. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 1944 ο Donald Watson καθιέρωσε τον όρο “vegan” παίρνοντας τα πρώτα και τα τελευταία γράμματα της λέξης “vegetarian”.

Ποιος είναι τι…

  • Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αβγά και αυτά είναι η μόνη ζωική πηγή πρωτεΐνης τους ονομάζονται ovo-vegetarians.
  • Όσοι περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους λέγονται lacto-vegetarians.
  • Eκείνοι που καταναλώνουν αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα ονομάζονται lacto-ovo-vegetarians.
  • Όσοι καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά, αλλά όχι κρέας ή πουλερικά ονομάζονται pescatarians.