Αναλύοντας τις μέρες μας στη δουλειά…

Πηγαίνοντας στη δουλειά μας πολλές φορές το πρωί σκεφτόμαστε… θα κυλήσει ομαλά η μέρα; Θα είμαστε χαρούμενοι στο τέλος της ημέρας;

Αναμφισβήτητα η δουλειά παίζει σημαντικό ρόλο -πολλές φορές καθοριστικό- στο πόσο καλά νιώθουμε στο τέλος της μέρας. Το άγχος, η συνεχής ένταση, οι αποτυχίες και οι διαφωνίες στον εργασιακό μας χώρο μας επηρεάζουν αισθητά και δεν είναι εύκολο να αποφορτιστούμε.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Κόμονγουελθ στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για απογοήτευση… Γιατί; Μετά από ανάλυση μιας βάσης δεδομένων με χιλιάδες ημερολόγια εργασιών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πέντε κατηγορίες “ημερών”: οι ιδανικές μέρες, οι τυπικές, οι αδιάφορες, οι καταστροφικές και οι τοξικές μέρες στη δουλειά.

Δηλαδή, αναγκαστικά θα υπάρχουν καλές και κακές μέρες και αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε! Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό το πώς θα διαχειριστούμε τις κακές, μη παραγωγικές μας μέρες.
Ο ακαδημαϊκός Alexander McKay επεσήμανε στο Bloomberg ότι “οι επικεφαλής έχουν τον καίριο ρόλο στη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος και του τρόπου που οι εργαζόμενοι το προσλαμβάνουν μέρα με τη μέρα”. Παρότι ακούγεται παράδοξο, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστες είναι οι φορές που οι εργαζόμενοι έχουν ουσιαστική ευθύνη για την ποιότητα της μέρας τους στη δουλειά.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου έκανε ποιοτική ανάλυση σε 11.245 ημερολόγια εργασίας από 221 εργαζόμενους γραφείου στην Αμερική. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων του Harvard Business School.

Ας δούμε τις ημέρες που θα… συναντήσουμε όλοι στη δουλειά

Τυπικές μέρες (34%): Πρόκειται για τις χαλαρές μέρες, κατά τις οποίες δεν πιεζόμαστε για κάτι, ωστόσο δεν είναι αδιάφορες. Αυτές οι ημέρες ωστόσο ξεχνιούνται πιο εύκολα από τις άλλες.

Ιδανικές μέρες (29%): Κατά τη διάρκειά τους υπερβαίνουμε τα όριά μας, είμαστε πολύ παραγωγικοί και αποδοτικοί.

Καταστροφικές μέρες (19%): Εδώ πρέπει να γίνουμε… πυροσβέστες! Ο έλεγχος χάνεται και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Η πίεση προφανώς είναι μεγάλη όπως και το άγχος.

Αδιάφορες μέρες (10%): Σε μια αδιάφορη μέρα υπερισχύουν τα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να μην έχει συμβεί κάτι κακό, ωστόσο νιώθουμε ένα κενό.

Τοξικές ημέρες (10%): Μια προσβολή, αγενής συμπεριφορά ή απλά ένα διφορούμενο σχόλιο είναι αρκετό για να μας επηρεάσει πολύ και να χαλάσει τη μέρα μας. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας και να μην αφηνόμαστε στην απογοήτευση.

…Και πώς θα αναγνωρίσω έναν τοξικό συνάδελφο;

Υπάρχουν πολλά σημάδια που μας προειδοποιούν ότι κάποιος συνάδελφός μας είναι τοξικός. Όταν πάντα τα ξέρει όλα και το ύφος του είναι σνομπ και υποτιμητικό, όταν είναι πάντοτε ο καλύτερος σε όλα και δεν ενδιαφέρεται για την ομάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι το κλίμα εύκολα γίνεται τοξικό! Επίσης, όταν δεν χαρακτηρίζεται από ευθύτητα και αντί να προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα, κουτσομπολεύει και ρίχνει λάδι στη φωτιά είναι καλύτερο για εμάς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από το να γίνουμε θύματά του και αποδέκτες της τοξικής του συμπεριφοράς.