Παραδοσιακά οι ανώτεροι “δίνουν τα φώτα τους” στους νεότερους… Οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους ώστε να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Τι γίνεται όμως όταν συμβαίνει το αντίστροφο; Η “αντίστροφη καθοδήγηση” είναι η νέα τάση!
Ανώτερα στελέχη με πολυετή πείρα έχουν πολύτιμες συμβουλές να δώσουν στους υπαλλήλους μιας εταιρίας, αλλά και οι πολύ νεότεροι συνάδελφοί τους έχουν πολλά να διδάξουν τα ανώτερα στελέχη! Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την “αντίστροφη καθοδήγηση” (Reverse mentoring), μια τεχνική που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 για την ανταλλαγή τεχνολογικών δεξιοτήτων. Τώρα, όμως το reverse mentoring μπορεί να βοηθήσει τις εταιρίες να ξεπεράσουν τις νέες προκλήσεις της υβριδικής εργασίας, της διαφορετικότητας και της ένταξης, και να “σπάσουν” τα στερεότυπα στα οποία βασίζονται οι διαφορές των γενεών.
Τι είναι η αντίστροφη καθοδήγηση;
Η μετάδοση γνώσεων δεν πηγαίνει μόνο από πάνω προς τα κάτω -ούτε ηλικιακά ούτε με βάση τη θέση/ τίτλο που κατέχουμε. Γιατί όποια θέση κι αν έχουμε, ακόμα κι αν δεν διαθέτουμε μεγάλη πείρα, είναι πολύ πιθανό να έχουμε γνώσεις και δεξιότητες που οι ανώτεροί μας ή ο εργοδότης μας δεν έχουν. Επομένως, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μπορούμε να καθοδηγήσουμε διευθυντές, εργοδότες και γενικότερα ανθρώπους με μεγάλη πείρα. Πλέον όλο και περισσότερες εταιρίες επιδιώκουν την αντίστροφη καθοδήγηση γιατί συμβάλλει στην καλύτερη πορεία της εκάστοτε εταιρίας, ενώ βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι λειτουργούν καλύτερα ως ομάδα.
Μάλιστα τα επίσημα προγράμματα αντίστροφης καθοδήγησης δεν είναι καινούργια: ο διάσημος CEO Jack Welch χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την ιδέα στην General Electric το 1999, λέγοντας στα στελέχη να συνεργαστούν με το υπόλοιπο προσωπικό για να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με το διαδίκτυο.
Οι διαφορές ενώνουν!
Η Gen Z και οι millennials μπορεί να παραπονιούνται ότι δεν είναι εύκολο να πείσουν τους Baby Boomers να δεχτούν να μάθουν από νεότερους… Από την άλλη οι Baby Boomers πιστεύουν συχνά ότι οι νεότεροι συνάδελφοί τους απαιτούν πολύ μεγάλες αλλαγές και ευελιξία παρά την απειρία τους! Η αντίστροφη καθοδήγηση μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές και τα στερεότυπα να μην αποτελούν κανένα εμπόδιο στην πράξη…