Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχική Life Habits Health news Πώς η αναπνοή διαμορφώνει τον εγκέφαλό μας

Πώς η αναπνοή διαμορφώνει τον εγκέφαλό μας

Σε καταστάσεις που μας προκαλούν στρες, μας λένε συχνά “Πάρε μια βαθιά ανάσα”… Η αναπνοή έχει ηρεμιστική επίδραση και τώρα οι ερευνητές εξηγούν ότι επηρεάζει τις προσδοκίες του εγκεφάλου!

Ο καθηγητής Micah Allen από το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Aarhus και η ομάδα του συνέθεσαν ευρήματα από περισσότερες από δώδεκα μελέτες με απεικόνιση του εγκεφάλου πειραματόζωων αλλά και ανθρώπων και τα χρησιμοποίησαν με σκοπό να προτείνουν ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο, το οποίο εξηγεί πώς η αναπνοή επηρεάζει τις προσδοκίες του εγκεφάλου.

“Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, σε πολλούς διαφορετικούς τύπους εργασιών, οι εγκεφαλικοί ρυθμοί συνδέονται στενά με τον ρυθμό της αναπνοής μας. Είμαστε πιο ευαίσθητοι στον έξω κόσμο όταν εισπνέουμε, ενώ αφαιρούμαστε περισσότερο όταν εκπνέουμε” σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αναπνοή & Ψυχική υγεία

Ο δρ Micah Allen επισημαίνει ότι “ο εγκέφαλος και η αναπνοή είναι στενά αλληλένδετα με τρόπο που υπερβαίνει την επιβίωση, καθώς φαίνεται ότι επηρεάζει τα συναισθήματά μας, την προσοχή μας και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Το μοντέλο μας προτείνει ότι υπάρχει ένας κοινός μηχανισμός στον εγκέφαλο που συνδέει τον ρυθμό αναπνοής σε συγκεκριμένα γεγονότα”. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η δυσκολία στην αναπνοή σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση του κινδύνου για διαταραχές της διάθεσης όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Η σταθεροποίηση του μυαλού μας μέσω της αναπνοής είναι ιδιαίτερα γνωστή μέθοδος, που χρησιμοποιείται σε δημοφιλείς πρακτικές όπως ο διαλογισμός. Η νέα μελέτη ρίχνει φως στο πώς ο εγκέφαλος το καθιστά δυνατό. Οι ερευνητές κατέληξαν πως υπάρχουν “τρία μονοπάτια” στον εγκέφαλο που ελέγχουν αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ της αναπνοής και της δραστηριότητας του εγκεφάλου. Επιπλέον το μοτίβο της αναπνοής μας μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο, κάτι που σημαίνει ότι οι νευρώνες είναι πιο πιθανό πυροδοτηθούν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων αναπνοής.