Μήπως έχετε άγχος υψηλής λειτουργικότητας; Πολλοί από εμάς έχουμε αλλά το προσπερνάμε. Γιατί; Επειδή δεν το αναγνωρίζουμε ή το θεωρούμε κάτι ασήμαντο, καθώς δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα στην καθημερινότητά μας.
Όταν κάποιος έχει άγχος υψηλής λειτουργικότητας εξακολουθεί να διαχειρίζεται αρκετά καλά την καθημερινότητά του, οπότε οι γύρω του δεν παρατηρούν κάποια αισθητή διαφορά. Σύμφωνα με τη δρ Λαλίτα Σουγκλάνι, ψυχολόγο με έδρα στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, “ένα άτομο με άγχος υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να φαίνεται συγκροτημένο και πετυχημένο εξωτερικά, αλλά να βιώνει ανησυχία, άγχος ή να έχει εμμονικές σκέψεις εσωτερικά”.
Πώς θα καταλάβω αν έχω άγχος υψηλής λειτουργικότητας;
Υπάρχουν κάποια σημάδια που μας προειδοποιούν…
Ας κάνουμε στον εαυτό μας κάποιες ερωτήσεις: Δυσκολευόμαστε να λέμε όχι και θέλουμε πάντα να είναι όλοι ικανοποιημένοι; Θέλουμε συνέχεια να ευχαριστούμε τους άλλους; Υποφέρουμε από αϋπνία και νιώθουμε συχνά εξαντλημένοι; Έχουμε μόνιμη κόπωση; Αμφισβητούμε πάντα τον εαυτό μας μετά από μία αποτυχία; Υπεραναλύουμε πάντα και… τα πάντα και έχουμε έντονο προβληματισμό μήπως αποτύχουμε; Γινόμαστε εμμονικοί και υπάρχει μια μόνιμη εσωτερική ανησυχία; Αν κάποιος / κάτι διαταράξει τη ρουτίνα μας, πανικοβαλλόμαστε;
Αν πολλές απαντήσεις είναι θετικές, μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε, να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό και να μην φτάνουμε συνέχεια τον εαυτό μας στα άκρα. Σύμφωνα με τη δρ. Λαλίτα, “μερικές φορές το άγχος κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται υπερβολικά, να αναλύουν υπερβολικά και να υπεραποδίδουν, αφήνοντάς τους σε μια συνεχή και μόνιμη κατάσταση πίεσης”.