Φάκελος επικοινωνία: Η εμφάνιση, η εσωστρέφεια και hacks… για να μας συμπαθούν!

39082263 - mature couple talking to each other in sofa

Όλοι θέλουμε να μας συμπαθούν από την πρώτη γνωριμία, είτε αυτή αφορά τα επαγγελματικά είτε τα προσωπικά μας.

Σίγουρα δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποιος θα μας συμπαθήσει, καθώς αυτό δεν εξαρτάται πάντα και μόνο από εμάς. Ωστόσο υπάρχουν κάποια hacks που μας βοηθούν να γίνουμε συμπαθείς από την πρώτη συνάντηση!

Mirroring

Έχετε ακούσει για το mirroring και τα οφέλη του στην επικοινωνία; Πρόκειται ουσιαστικά για την αντιγραφή της γλώσσας του σώματος του ατόμου που μας ενδιαφέρει. Η συγκεκριμένη τεχνική περιγράφηκε αρχικά ως “chameleon effect” και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. Αντιγράφω τη γλώσσα του σώματος κάποιου στην πράξη σημαίνει ότι κάνω παρόμοιες εκφράσεις και χειρονομίες με εκείνον, και είναι κάτι που για να γίνει σωστά απαιτεί προσεκτική μελέτη της συμπεριφοράς του ατόμου.

Δύο βήματα πίσω…

Το να δίνουμε χώρο στον άλλον να μιλήσει πρώτος σε μία συζήτηση μας κάνει συμπαθείς. Εφόσον μιλάμε για την πρώτη γνωριμία πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο στον άλλον να μιλήσει για τον εαυτό του, να του δώσουμε προτεραιότητα! Εννοείται ότι εξίσου σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό ότι τον ακούμε προσεκτικά. Πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Κάνοντας κάπου κάπου στοχευμένες ερωτήσεις και εκφράζοντας το ειλικρινές ενδιαφέρον μας για όσα ακούμε.

Ο κανόνας του 3

Όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον -ειδικά αν μόλις τον γνωρίσαμε- είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιούμε το όνομά του. Μέσα στα πρώτα 5 λεπτά της γνωριμίας καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τρεις φορές το όνομά του. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας αλλά και ικανοποίηση από την πλευρά του συνομιλητή.

Ήξερες ότι…

Τα ανοιχτά χέρια και παλάμες δημιουργούν αίσθηση εμπιστοσύνης και ένα ευχάριστο κλίμα. Δείχνουν πως είμαστε ανοιχτοί στην επικοινωνία, αντίθετα όταν έχουμε συνεχώς σταυρωμένα τα χέρια μας, περνάμε το μήνυμα πως είμαστε πιο ψυχροί ή και αδιάφοροι.

Μήπως κρίνεις τους άλλους από την εμφάνισή τους;

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ερευνητών από την Ιαπωνία ορισμένα άτομα τείνουν να βγάζουν δραστικά συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα των άλλων με βάση μόνο την εμφάνιση του προσώπου τους.

Ειδικότερα, σε μια σειρά διαδικτυακών μελετών με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, ο δρ. Atsunobu Suzuki και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν αυτό που ονομάζουν “συμπεράσματα χαρακτηριστικών με βάση το πρόσωπο” (face-based trait inferences, FBTIs).

Οι συμμετέχοντες προέβησαν σε μια σειρά από εκτιμήσεις προσωπικότητας, έχοντας ρίξει μόλις μια σύντομη ματιά στο πρόσωπο ενός ατόμου. Και παρόλο που όλοι προβαίνουμε σε τέτοια συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά με βάση το πρόσωπο σε κάποιο βαθμό, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι άνθρωποι κάνουν μόνο ακραίες κρίσεις (τόσο θετικές όσο και αρνητικές). Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητα των συμμετεχόντων. Όπως επισημαίνει ο δρ. Suzuki και οι συνάδελφοί της αυτό είναι  προβληματικό. Όταν κάποιος κρίνει τους άλλους αποκλειστικά και μόνο από την εμφάνισή του οδηγείται σε πολλές εσφαλμένες επιλογές σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Μάλιστα ένας από τους κορυφαίους στην έρευνα σχετικά με την πρώτη εντύπωση, ο Alexander Todorov, αναφέρει ότι οι στιγμιαίες αξιολογήσεις είναι προβλέψιμες, ωστόσο συνήθως ανακριβείς. Και όπως γνωρίζουμε οι πρώτες εντυπώσεις είναι συνήθως δύσκολο να διαψευστούν. Επομένως, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι συχνά προσλαμβάνονται λάθος άνθρωποι για ορισμένες θέσεις εργασίας!

Εσωστρέφεια: Ωφελεί το σώμα αλλά όχι την ψυχή!

Η εσωστρέφεια γίνεται συχνά αντιληπτή από πολλούς ως ελάττωμα. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι παρουσιάζουν γενικά καλύτερη σωματική υγεία και ικανότητα. Αυτό συνδέεται και με τα χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας αυτών των ανθρώπων.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι οι εσωστρεφείς μαθητές ήταν καλύτεροι στο θέμα του υπολογισμού της μερίδας φαγητού σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς.

Τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, πολλών τύπων καρκίνου και άλλων παθήσεων και ασθενειών.

Παρόλο που οι εσωστρεφείς φαίνεται να ωφελούνται αναφορικά με τη σωματική υγεία, δεν ισχύει το ίδιο και για την ψυχική υγεία. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι είναι πιο πιθανό τα εσωστρεφή άτομα να είναι νευρωτικά, με χαμηλότερη συναισθηματική σταθερότητα και ευαισθησία προς τους άλλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Σε αυτό συντελεί φυσικά και η μειωμένη κοινωνικότητα των εσωστρεφών ανθρώπων.