“Απλά μαθήματα ενδυματολογίας” από το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου

Η εξέλιξη της ενδυμασίας ανά τους αιώνες, σε οποιαδήποτε από τις φάσεις της, είναι ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ειδικούς του ενδύματος αλλά και για το ευρύ κοινό. Σχετίζεται άμεσα με την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λογοτεχνία, την τέχνη, την κοινωνιολογία, την ανθρωπολογία, την εθνολογία, τη λαογραφία και με πολλές άλλες ακόμα επιστήμες.

Τα “Απλά μαθήματα ενδυματολογίας” φιλοδοξούν να αναδείξουν τα κύρια σημεία αυτής της συναρπαστικής ιστορίας που δημιουργήθηκε και μεταδόθηκε στις μελλοντικές γενιές από ανθρώπους διαφορετικών εποχών και περιοχών, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν την έμφυτη αγάπη τους για τον στολισμό του ανθρώπινου σώματος, μέσα από τις διαφορετικές κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές και γεωγραφικές συνθήκες που τους περιέβαλαν.

Ξεκινώντας αντίστροφα, ο πρώτος κύκλος με τίτλο “Από τον Poiret στον Dior” είναι αφιερωμένος στην γυναικεία δυτική μόδα του 1ου μισού του 20ου αι., μια περίοδο που θεωρείται ότι έγιναν οι πιο γρήγορες και επαναστατικές αλλαγές στην ένδυση. Ανάμεσα στα μαθήματα θα υπάρχουν και δύο μαθήματα με τη μορφή συζήτησης με τους έλληνες σχεδιαστές μόδας Ορσαλία Παρθένη, ιστορικό του ενδύματος και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας και Βασίλη Ζούλια, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας οι οποίοι θα μας μιλήσουν τόσο για την ελληνική μόδα όσο και για την συμβολή τους στην εξέλιξή της. Παράλληλα στον μικρό εκθεσιακό χώρο της “Κανάρη 4” θα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς τους.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 27 Μαρτίου 2023, στις 7.00 μ.μ., από την Αγγελική Ρουμελιώτη, υπεύθυνη συλλογών του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου είτε με φυσική παρουσία, στον πολιτιστικό χώρο του ΙΒΠ “Κανάρη 4” στην Αθήνα, είτε διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Επικοινωνία: Ρόζα Πατσέα, τηλ. 210 3647577, Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00.