Το GPS μας έχει σώσει αμέτρητες φορές που προσπαθούσαμε μάταια να βρούμε τον προορισμό μας. Κάποιοι μάλιστα που δεν το ‘χουν με τον προσανατολισμό αναρωτιούνται πώς έβρισκαν τον δρόμο τους όταν δεν το χρησιμοποιούσαν…
Τώρα όμως οι εξελίξεις φέρνουν το Galileo στην πρώτη θέση… καθώς το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης ξεπέρασε σε ακρίβεια το GPS! Ειδικότερα, αυτή την εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η νέα υπηρεσία ακριβείας του Galileo, το οποίο πλέον ξεπερνά το αμερικανικό GPS με ακρίβεια μόλις 20 εκατοστών. Όπως δήλωσε ο Ροντρίγκο Ντε Κόστα, εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ (EUSPA), η οποία διαχειρίζεται το σύστημα “Με τη νέα Υπηρεσία Υψηλής Ακρίβειας, το Galileo γίνεται ο πρώτος αστερισμός δορυφόρων που προσφέρει υπηρεσία υψηλής ακρίβειας σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Στα θετικά συγκαταλέγεται ότι η νέα υπηρεσία υψηλής ακρίβειας προσφέρεται δωρεάν καθώς και ότι το σήμα της είναι διαθέσιμο και στο Διαδίκτυο, κάτι που ενθαρρύνει την αξιοποίησή του από περισσότερες συσκευές. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται πως η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μόνο από ακριβούς δέκτες και ότι δεν υποστηρίζεται μέχρι στιγμής από κινητά και άλλες καταναλωτικές συσκευές.
Υπερέχει στα σημεία!
Η δωρεάν υπηρεσία του Galileo που χρησιμοποιείται σε πολλά κινητά προσφέρει ακρίβεια στίγματος γύρω στο ένα μέτρο, πολύ καλύτερη σε σύγκριση με το GPS που περιορίζεται στα τρία περίπου μέτρα. Έως σήμερα όμως το GPS πλεονεκτούσε για τους χρήστες υψηλών απαιτήσεων, καθώς προσφέρει ακρίβεια μόλις 30 εκατοστών για όσους διαθέτουν κατάλληλο δέκτη υψηλής ακρίβειας. Τώρα το ευρωπαϊκό σύστημα ξεπερνά και την υπηρεσία ακρίβειας του GPS, καθώς και την ακρίβεια των αντίστοιχων συστημάτων της Ρωσίας (Glonass) και της Κίνας (Beidu).
Διόρθωση σφάλματος και μεγάλη ακρίβεια
Μικρές αποκλίσεις παρουσιάζονται τόσο στις τροχιές των δορυφόρων όσο και στις ενδείξεις των ατομικών ρολογιών. Ακόμα, το σήμα μπορεί να καθυστερήσει λίγο να φτάσει στο έδαφος λόγω της επίδρασης της ιονόσφαιρας.
Για να αντισταθμιστούν αυτές οι αποκλίσεις, οι επίγειοι σταθμοί του Galileo παρακολουθούν τους δορυφόρους και τα σήματά τους και εκδίδουν διορθώσεις που μεταδίδονται στους δορυφόρους περίπου κάθε 100 λεπτά.
Αυτό βέβαια εφαρμοζόταν ήδη, τώρα όμως η ακρίβεια αυξάνεται χάρη σε πρόσθετες διορθώσεις που υπολογίζονται στο Κέντρο Ελέγχου Galieo στο Φουτσίνο της Ιταλίας. Οι διορθώσεις αυτές δεν μεταδίδονται στους ίδιους τους δορυφόρους αλλά στους συμβατούς δέκτες, σε πραγματικό χρόνο.