Οι πατάτες δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων συμβουλεύει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, περιγράφοντάς τις ως «το πιο σημαντικό τρόφιμο» το οποίο πρέπει να διατηρείται εκτός ψυγείου. Τι συμβαίνει όμως όταν τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο; Το άμυλο της πατάτας μετατρέπεται σε ζάχαρη. Όταν ψήνονται ή τηγανίζονται, αυτά τα σάκχαρα συνδυάζονται με το αμινοξύ ασπαραγίνη και παράγουν το χημικό ακρυλαμίδιο, το οποίο θεωρείται επιβλαβές».